Почетна страна arrow Дешавања arrow Дечје одељење arrow Чудесна створења на трећем спрату библиотеке

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

Чудесна створења на трећем спрату библиотеке
Народна библиотека Стефан Првовенчани покренула је још један едукативни програм за најмлађе Краљевчане. Реч је о програму Чудесна створења планете Земље којем ће моћи да присуствују сви заинтересовани малишанима из града на Ибру.
Првом сусрету с чудесним створењима, на трећем спрату библиотеке, присуствовали су ученици Основне школе Четврти краљевачки батаљон, а њих је, заправо, кроз занимљиви свет животиња водио београдски песник Бранко Стевановић, некадашњи радник београдског Зоолошког врта. Стевановић је, веома заинтересованим малишанима, причао о угроженим животињским врстама, као што су вукови, медведи...и неке врсте птица, попут белоглавог супа, утве златокриле, рода...
- Многе животињске врсте су, захваљућуји људској глупости и немарности, веома угрожене. У Грчкој су готово истребљени медведи, у Великој Британији вукови. Код нас, у Србији, пред потпуним изумирањем нашао се белоглави суп, врста орла којег називају чистачем природе јер се храни лешинама угинулих животиња и тако одржава еколошки ред. Ипак, у последње време људи улажу више напора да се најугроженије животињске врсте одрже и тако поврати равнотежа у природи – речи су Бранка Стевановића, аутора Зоолошке песмарице.

Стевановић је имао сусрет и са полазницима наше Бајкотеке, а с колегиницом Надеждом Танасковић, говорио је стихове четвртацима Основне школе Светозар Марковић.
18. фебруар 2010.
 
 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750