Dečje odeljenje smešteno je u najatraktivnijem i najfunkcionalnijem delu zgrade Biblioteke. Prostire se na 320 m2, a osmišljeno je i opremljeno kao višenamenski prostor, s obzirom na to da se u njemu priređuju kulturno-obrazovni programi, kreativne i edukativne radionice i izložbe.

Korisnicima je omogućen slobodan pristup knjižnom fondu Dečjeg odeljenja, a njime su sabrane domaće i strane knjige za decu uzrasta do 14 godina, slikovnice za najmlađe (3D knjige, bojanke, slagalice, slovarice), edukativne društvene igre, bogata zbirka stripova, pedagoška literatura za roditelje i referensna zbirka.

Knjige su složene po UDK sistemu, dok je lektira za osnovnu školu izdvojena i klasifikovana po razredima.

Posebno aktraktivan deo ovog fonda je zbirka stripova koja je formirana 2005. godine. Takozvana Stripoteka broji 40 naslova i 80 godišta stripova i jedina je takva zbirka na dečjim odeljenjima biblioteka širom naše zemlje, što je čini još značajnijom.

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, godine 2014. formiran je Kutak za tinejdžere, sa posebno izdvojenim knjižnim fondom. Obezbeđen je i poseban računar za potrebe ove kategorije korisnika, uz mogućnost besplatnog korišćenja bežičnog interneta. Kutak je otvorio Uroš Petrović, popularni pisac za decu i mlade.

U organizaciji programske delatnosti Dečjeg odeljenja vodimo se modelom intersektorske sardanje koji podrazumeva zajedničke aktivnosti sa školama, vrtićima, nevladinim organizacijama, Zavodom za javno zdravlje, Domom zdravlja, Crvenim krstom, Dečjim selom, Narodnim muzejom, Pozorištem, Centrom za socijani rad…

Prostana, svetla i moderno opremljena čitaonica Dečjeg odeljenja, sa 25 korisničkih mesta, dostupna je našim najmlađim članovima za individualni ili grupni kreativni rad i učenje.

 

Na Dečjem odeljenju rade:

Miloje Radović, diplomirani bibliotekar savetnik

Jelena Andrić, diplomirani bibliotekar

Marija Simović, diplomirani bibliotekar

Milena Vraneš, diplomirani bibliotekar