ВестиПовеља

Промоција Пријепољске књиге бесмртника, у читаоници на трећем спрату краљевачке библиотеке, претворила се у својеврсни омаж Борку Гвозденовићу, аутору ове сторије о маскру над борцима партизанских јединица новембра 1943. године, у околини Пријепоља. Прича о Епопеји на Лиму била је, заправо, само повод за шире представљање Гвозденовићевог новинарског и књижевног дела.  O томе су, пред бројном публиком, говорили проф. др Јовица Тркуља, Дејан А. Милић и Воја Благојевић.

 

Говорећи о свом колеги, некадашњем новинару, уреднику и дописнику Политике из Кине и Русије, Воја Благојевић, доајен краљевачког новинарства, истакао је да је Гвозденовић био врстан и предан медијски делатник, али да су га „красиле и друге стваралачке особине и људскост – пре свега“.

– Учествовао сам на небројено књижевних програма, али ретке су средине које су указале толико почасти завичајном писцу као што је то Краљево, односно краљевачка библиотека, почаствовала Борка Гвозденовића. Нема друге, он то и заслужује – рекао је проф. др Јовица Тркуља, редовни предавач на Правном факултету београдског Универзитета и уредник Гвозденовићеве Пријепољске књиге бесмртника.

Борко Гвозденовић, иначе пореклом из села Сирче надомак Краљева, није крио задовољство и захвалност на рачун домаћина овог програма.

– Никад се човек не може одужити завичају. Иако живим у Београду, моје су везе с Краљевом веома блиске. Хвала краљевачкој библиотеци, из које су потекли бројни српски писци, што ме је удостојила ове части – речи су Борка Гвозденовића.

08. март 2010.