ВестиПрограми у БиблиотециАнђео са Грдичке косе

 

Пре седамдесет година, 14. октобра 1941. године, фашисти су започели масовна стрељања у Краљеву. У заравни под Грдичком косом убијено је преко две хиљаде људи. Од 1965. године на то месту приређивани су рецитали, а нешто касније, све до краја деведесетих, у амфитеатру стратишта извођена су оригинална музичко-сценска и песничка дела. Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'' из Краљева објавила је, ових дана, књигу лирских записа о најважнијем и најстрашнијем догађају у историји града, Анђео са Грдичке косе.

– Бројни песници из некадашње Југославије, Србије и Краљева, нарочито, опевали су овај догађај. Записи који су сачувани, лирски су документи о величини ове трагедије. О њој нарочито убедљиво говори и беседа писца Горана Петровића, изговорена 14. октобра 2005. године на комеморативној седници тадашње СО Краљево. Верујем да ће ова књига бити од користи приређивачу неког будућег, опсежнијег дела о мукама талаца који су на губилиште данима извођени у групама од по сто и ликвидирани – записао је Милош Милишић, приређивач књиге.

Књига Анђео са Грдиче косе промовисана је синоћ у читаоници на трећем спрату краљевачке Библиотеке. Пред бројним посетиоцима, о њој су говорили др Драган Хамовић и приређивач, док су у уметничком делу програма учествовали глумци Биљана Костантиновић и Миле Недељковић и виолончелиста Предраг Михаиловић.

 

14. октобар 2011.