Вести

У оквиру серијала Велике речи, Велики рат, у Народној библиотеци Стефан Првовенчани, одржано је предавање Меморијали Првом светском рату. Присутнима је, о спомен-обележјима погинулим, пре свега, српским војницима, говорио Ненад Лајбеншпергер, историчар Републичког завода за заштиту споменика културе.

Традиционални начин комеморисања и победе и жртве настао је после Француске револуције, почетком XIX века. Први споменик у Србији подигнут је у време кнеза Милоша, а први прави и сачувани споменик постављен је у Карађорђевом парку у Београду 1848. године.

Већ је Први светски рат донео велики број споменика и спомен – обележја српским војницима, па су тако меморијали из овог периода распрострањени на чак два континента. Највеће српско ратно гробље налази се на Зејтинлику, у Солуну. Тамо је сахрањен 7441 српски војник. На Крфу је било више од 80 гробаља, али се не зна тачан број умрлих који су спуштени у Плаву гробницу Јонског мора поред острва Видо.

Ненад Лајбеншпергер један је од националних координатора пројекта Љубљански процес II рехабилитација нашег заједничког наслеђа. о сада је објавио неколико радова на тему меморијала из ратних периода, а учествовао је у низу активности у вези са сећањем на Холокауст и жртвама ратова са ових простора. 

18. децембар 2014.