Вести

У историји црквене и државне дипломатије тешко је наћи пример који се може упоредити са делима Саве Немањића, на његовом путу од монаха до архиепископа која је довела до самосталности српске цркве и до самосталног и слободног краљевства. Он је Србима био први верски поглавар, први писац, први државник, први законописац, први дипломата, први просветитељ, лекар…По делу Светог Саве српски се народ препознаје у својој држави, у својој вери, у свом језику, у својим законима и у својој правди…чуло се, између осталог, у “Беседи о Светом Сави“ коју је, на синоћној Светосавској академији у краљевачкој библиотеци, изговорио проф. др Жика Бујуклић.

– Свети Сава – рекао је Бујуклић – није само наш духовник, није само светац већ и родоначелник правне науке у Срба у средњем веку. “Законоправило“ Светог Саве монументални је правни споменик из 13. века који је настао само четири године после “Магне карте либертатум“, највеличанственијег правног документа средњег века који се представља као почетак европског парламентаризма. И он има само један пергамент који квалификује обичајно право у Енглеској, а код Саве имамо 800 страница кодификованог права који представља темељ средњовековног српског права који уз Душанов законик представља врхунац европске културе и цивилизације…

У уметничком делу академије, којој је присуствовао и градоначелник Краљева Томислав Илић, учествовали су Градски хор “Црвчанин“ и песник Милош Милишић који је читао песме Љубомира Симовића и Матије Бећковића посвећене Светом Сави.

28. јануар 2015.