Вести

Поводом 7. октобра, Дана града Краљева (Краљевдан), у краљевачкој библиотеци традиционално је, у њеној организацији, одржана Краљевданска беседа. О Непроменљивом у токовима времена, беседио је архимандрит Тихон, игуман Манастира Студенице, царске лавре, задужбине великог жупана Стефана Немања. Седми октобар је у црквеном календару посвећен преподобном монаху Симону, у владарској лози Немањића првом српском краљу, крунисаном у Манастиру Жичи – Стефану Првовенчаном. Беседа архимандрита Тихона била је посвећена најславнијим Немањићима.

-У Хиландарској повељи каже се да Бог не жели људску пропаст. У њој се даље каже да Бог постави Стефана Немању за великог жупана, а Стефану Првовенчаном није само довољно оно што је истакнуто у Повељи о пореклу Немањине власти, већ и он, као и његов брат Свети Сава, и остали писци тог доба,  стављају време о којем говоре у општи божји домострој спасења. У том домостроју спасења, у том историјском току, гледано са хришћанског становишта, су и Стефан Немања и преподобни Симон, Стефан Првовенчани и његов брат Свети Сава…

Свест старог оријента доживљавала је свет као дело богова који су са њим нераскидиво повезани. Живот богова и живот света сматрани су једним. Такви концепти, прехришћански, постојали су у Вавилону. Египту и Ханану… Какав је однос тог Старог света према историји ? Реч историја значи нешто се догодило, нешто што је неко видео и о чему потом казује. Зато сам појам историје показује нешто што је изразито јудеохришћанско…Класични грчкоримски свет и сав ванбиблијски и ванхришћански свет, није знао за историју јер је историја догађање нечега новога у времену и у свету. Међутим, прве речи Библије  у почетку створи Бог… представљају радикално удаљавање од свих митолошких и многобожачких концепата и схватања и истичу да постоји Бог који је пре ичега другог и који својим божанским чином све друго уводи у постојање и свему даје почетак.

Дакле, стварање света од Бога је почетак историје. То су чињенице које сведоче о постојању једног праволинијског концепта који је усмерен ка крају и тај Бог који је створио свет и присутан је у историји кроз своја дела, чини да историјски ток, а не нешто друго, постаје место божјег откровења.

Дакле историјски ток у коме се налазио Стефан Немања и Стефан Првовенчани, у коме се и ми налазимо, постаје место божјег отривања… речи су архимандрита Тихона.

У музичком делу Краљевданске беседе учествовао је Градски хор Црвчанин, под диригентском управом  Радоша Гвозденовића.

 

8. октобар 2016.