Вести

Поводом Дана Светог Саве у Краљеву, Народна библиотека СтефанПрвовенчани и краљевачко Друштво за српски језик и књижевносторганизовали су занимљиво предавање Будућност српског језика уинформатичком друштву. На ову тему говорио је мр Милорад Симић, познати српски лингвиста, филолог, лексикограф и информатичар. Овом приликом промовисан је софтверски пакет за српски језик, који је Министарство просвете препоручило основним и средњим школама као помоћно наставно учило, а Свети архијерејски синод СПЦ свештенству, вероучитељима и црквено-школским установама. Пакет се може користити на персоналним рачунарима и на интернету на адреси http://srpskijezik.com.

Мр Симић је изнео бројне чињенице које су утицале на данашњи положај српског језика у настави, у средствима информисања и друштвеном животу.   -Ту су историјски  догађаји с краја 20. века, који су били трагична реприза наше даље и ближе историје и који су довели до невиђеног мешања српског становништва  из веома удаљених подручја, са шароликом дијалекатском основом. У време тоталног слома наше привреде у свету је извршена технолошка револуција, са општом компјутеризацијом у свим областима живота, са ширењем интернета и незадрживог продора енглеског језика. 

Прорадила је машинерија глобалног светског поретка, који брише светске границе, унифицира свет и прети да у наредних сто година са географске карте нестану мали народ и њихови језици. Међу тим народима је и српски народ и његов језик. Ово поткрепљује и вест објављена пре неколико година у  дневном листу Политика да српска деца у Европи најслабије познају свој матерњи језик.

Последњи је тренутак да се појача друштвена брига за школство у целини, за наставу српскога језика, за општу писменост у средствима информисања, да информатички описменимо нацију и да српски језик заштитимо од кварења и ерозије ваљаним софтвером који ће бити доступан Србима у земљи и у свету – истакао је мр Милорад Симић.

Софтвер агенције Србософт присутан је на нашем тржишту више од 20 годинa и незамењив je у обради документације и професионалној припреми текста за штампу. Користе га скоро све графичко-издавачке куће, бројне установе и фирме и приватна лица, а купила га је 2003. године и држава Србија за републичке органе, организације и локалну самоуправу. Препорука Министарства просвете је добар сигнал да се почне користити и у школама.Више о српским језичким програмима можете сазнати на адресама: srpskijezik.com/Proizvodi i https://sites.google.com/site/srbosoftras/.

Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографија: Иван Спасоејвић