Вести

– Монографија Век и по Библиотеке у Краљеву представља круну обележавања овог јубилеја током минуле године и заједничко је дело библиотекара и писаца запослених у њој- рекао је мр Миша Милосављевић, директор Народне библиотеке Стефан Првовечани, на представљању овог капиталног дела. Он се захвалио локалној самоуправи и Министарству културе који су финансијски помогли да се монографија одштампа, нагласивши да је она “део памћења установе и града“.

Емилија Димовска, уредница, у инспиративној презентацији рекла је да су монографије “важна, али не много читана дела“.

-Монографија је писана на основу сећања и докумената, између личног и објективног. Желели смо да пишемо о људима који су чинили или сада чине нашу установу, тако да она има – људски лик. Састваљена је од неколико поглавља: до и од 1973. године, од када је на данашњој адреси и од када врши мисију модерног библиотекарства…Зачетник таквог библиотекарства је тадашњи директор Душан Грубић. Сваки наредни руководилац наствљао је започето и тај континуитет је неспоран и важан – рекла је Емилија Димовска.

Др Дејан Вукићевић из Народне библиотеке Србије, говорио је о посвећеничком раду некадашњих и садашњих библиотекара, руководилаца бројних одељења, писцима и сарадницима.

-Чини се да је ова лична карта, на безмало 400 страница, права слика онога што је Народна библиотека Стефан Првовенчани била и што сада јесте, центар културе у граду који је исто то на нивоу земље, с јаком традицијом на којој би многи позавидели. Из ове личне карте може се прочитати да је Библиотека израсла у једну модерну институцију која не само да обавља своје законске дужности, него унапређује библиотечку струку, уопште, предњачећи у културним акцијама и пројектима, негујући добар однос с најмлађима и младима, водећи рачуна о завичајним ствараоцима, бринући над најстаријим и највреднијим књигама које има – каже др Дејан Вукићевић.

Наглашавајући да је ова монографија “приручник за све који желе да даље уче и сазнају“, др Богдан Трифуновић, председник Библиотекарског друштва Србије и директор чачанске библиотеке Владислав Петковић Дис, рекао је да “добре библиотеке не чине дуги зидови нити полице…већ склад могућности да сваки појединац уласком у њу добије нешто што изван тог простора не постоји…“

-Па тако и ова Библиотека у којој смо: постоји век и по, додуше с прекидима као и у случају скоро свих градских библиотека у земљи, и својим суграђанима је најважнија на свету. Она располаже натпросечном количином простора, као и добро познатом пословном и програмском политикиком, за шта су заслужни њени запослени. Људски капитал је најважнији ресурс и ту библиотеке нису изузетак, па Краљевчани могу да се осећају срећним што су у протеклих 150 година, а нарочито последњих 70, имали у овој установи плејаду посвећеника послу, као и књизи, читаоцима, деци, књижевности и књижевницима. Управо о томе говори књига Век и по Библиотеке у Краљеву, о људима из Библиотеке који су створили од установе бренд – рекао је др Богдан Трифуновић.

На овој свечаности представљен је и Зборник радова са научног скупа одржаног прошле године у нашој библиотеци Библиотеке у културном животу Србије, који је представила уредница Катарина Јаблановић.

Аутор текста: Милош Милишић
Аутор фотографија: Иван Спасојевић