Вести

У оквиру серијала Рокољупци, након Пеце Поповића, Златомира Гајића и Александра Жикића, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Краљево представила се новинарка Сандра Ранчић, која је заједно са гимназијским професором Владимиром Маровићем говорила о музици и идеји Новог таласа.
Након уводног дела у којем је Владимир Маровић дао филозофско-социолошку генезу Новог таласа у Великој Британији и СФРЈ, као аутохтоног покрета који је настао из рокенрола и панка, гошћа из Београда, која је већи део свог професионалног живота посветила рокенролу и музици уопште, говорила је о идеји и музици Новог таласа издвајајући притом личне симпатије за одређене музичаре из тог покрета.
Сандра Ранчић је говорила о појави Новог таласу у бившој Југославији, као свеобухватног уметничког покрета, који је, иако је музички био најпрепознатљивији, остварен и у филму, позоришту и сликарству. Идеја Новог таласа је била у томе што су његови носиоци и учесници једноставно били, стварали и понашали се другачије и далеко од претпостављених конвенционалних норми живљења у социјалистичком друштву тога доба. Покрет је изнедрио снажне индивидуе попут Милана Младеновића, Џонија Штулића, Дарка Рундека, Елвиса Џ. Куртовића, Душана Којића, Цанета, Антона, Гилета и осталих који су унели посебан квалитет у музички израз током осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Колико је снажан био тај покрет, говори и чињеница да он и даље има доминантан утицај на стварање културне и уметничке климе у првим декадама новог века. Сандра Ранчић је као омиљене издвојила словеначку групу Булдожер, Шарло акробату, Дарка Рундека, Бијело дугме и ЕКВ. Посебно је апострофирала значај и положај жене у Новом таласу, откривши да озбиљније истражује ту тему која би требало да буде преточена у студију.
У музичком делу програма учествовао је краљевачки бенд „Октава више“, који је, поред обрада песама из периода Новог таласа, презентовао неколико ауторских песама.

Aутор текста Миша Милосављевић
Аутор фотографија Иван Спасојевић