Вести

Дечја игра је важан сегмент у животу сваког детета. Истовремено представља и игру и рад јер утиче на све аспекте развоја, сензомоторни, когнитивни, емоционални, морални, социјални, као и на развој говора. Игра је нека врста припреме детета за живот у друштву. Које све фазе игра има и која је фаза карактеристична за који узраст? Који су показатељи родитељима да игра, а самим тим и развој, не иде својим током? Када родитељи треба да се забрину и потраже помоћ стручног лица? Узимајући у обзир сазнање да дете у игри истовремено и ослобађа и развија своја осећања, које су то ситуације када би требало употребити игру као терапију? Због чега је игра лековита?

Ово су само нека од питања на које је Милена Буђевац, психолог, дечји психотерапеут и мајка двоје деце, бројној краљевачкој публици дала одговоре. Уз Милену, у програму су учествовале и њене колегинице из Београда, Ниша и Новог Сада, Маја Делибашић, Бојана Љубисављевић, Маја Антонић и Вишња Жежељ. Овај вид сарадње пример је добре праксе и несумњиво га треба што више примењивати.

У модерном времену када родитељи услед брзог и стресног живота све више приберавају савременим технологијама и када је деци много тога доступно и ретко шта држи њихову пажњу, када се јури од једне активности до друге, од школице спорта до рођендана, заборавили смо на бесплатан ресурс који је свима доступан, а то је игра. Једна од најважнији порука овог предавања била је вратимо породично време и дечју игру и тиме можемо вратити децу на прави пут.

Посетиоци су на крају предавања имали прилику да се поиграју са играчкицама минијатурама које се користе у терапији игром.

Аутор текста Јелена Андрић

Aутор фотографија Иван Спасојевић