Вести

У оквиру Дана библиотека и библиотекара, пратећег програма Сајма књига у Новом Саду, одржана је стручна и научна конференција посвећена теми односа и веза културног стваралаштва и националног идентитета.

Конференција је отворена поздравним речима Драгана Којића, директора Градске библиотеке у Новом Саду, као организатора овог значајног годишњег окупљања посленика библиотечке струке. Уследила су уводна предавања која су одржали др Адам Софронијевић („Културно стваралаштво и национални идентитет у ери вештачке интелигенције: да ли роботи уче српски?”), проф. др Горан Пузић („Културно стваралаштво и национални идентитет кроз призму економије”) и Мирослав Алексић („Култура и национална самобитност Срба у Црној Гори”).

Презентација стручних радова деветнаест учесника конференције из библиотека широм Србије, одвијало се у оквиру  три радне сесије. Краљевачку библиотеку представљале су колегинице Нина Раденковић, говорећи о нашим програмским серијалима усмереним ка чувању и промовисању националне културне баштине, и Данка Спасојевић, која је отворила тему позиције издавачке делатности Библиотеке, посматране унутар односа стручног вредносног суда и читалачке рецепције. Циклуси предавња о српском културном наслеђу, какви су „Водич кроз манастире и света места”, „Водич кроз установе културе”, „Велики и заборављени умови Србије”, побудили су интересовање окупљених, као примери добре праксе за промоцију националне културе у библиотеци, док је излагање о издавачкој делатности наше библиотеке и изазовима са којима се суочава, подстакло дискусију о издаваштву при библиотекама као значајној и деликатној теми за будућа конференцијска окупљања стручне јавности.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутори фотографија Данка Спасојевић и Нина Раденковић