Библиотекари препоручују

Рај Лорига један је од, како се често одређује његова књижевност, најистакнутијих аутора прљавог реализма  савремене шпанске литературе. Рођен је у Мадриду 1968. године. Поред књига прозе, написао је и неколико филмских сценарија, а режирао је и два филма. Већ првим својим романом Најгоре од свега скренуо је пажњу на своје писање, а дела су му преведена на више светских језика.

Предаја је последња Лоригина књига која је преведена на српски језик. Овај роман антиутопијски је у основи, алегоричан у структури  и тек привидно песимистичан својом поруком. Непретенциозним изразом, једноставним реченицама, али и луцидним закључивањем, аутор нас Предајом води у недалеку будућност, указујући њоме на последице дехуманизованог друштва у каквом и данас живимо. У овом времену будућем, наратор, а тако и главни јунак приче, живи са својом супругом на једном великом сеоском имању, док су им двојица синова у некаквом рату, на некаквом фронту, не знамо на чијој се страни, или против кога боре. Мада, за контекст оваквог сценарија то и није најважније.  Ниоткуда, у њихов живот увлачи се малени дечак који, а и то је симболично, не говори и којег одлучују да присвоје као властито дете.  Поенти романа води догађај услед ког главни лик са својом породицом  по налогу, опет неке власти, напушта своје огњиште и сели се на ново, њему непознато место. Као без прошлости, а онда и  без идентитета долазе у диван, прозиран и раскошан град  који је у основи  само огромна стаклена конструкција, без пулса, боја и мириса. Овде, где је све до танчина уређено, али и контролисано, живот се одвија крајње механички, а човек је потпуно без интиме, јер је све прозирно и наочиглед свих, ослобођен је сваке муке, али и емпатије. У настојању да задржи макар и обрисе људског бића, главни јунак књиге напушта овај безличан свет. Епилог овакве  одлуке је суров, а наратор  приче није супер херој, већ прост сељак, једноставан човек. Предајом, Лорига заправо инсистира на доследности, на очувању себе у свом бићу, што се у први мах може учинити и антиномичним, али поруку романа, у ствари, не чини крајње песимистичном.

За роман Предаја, Лориги је припала награда Алфагура, једно од најпрестижнијих литерарних  признања када је о шпанском говорном подручју реч.

Препоруку написала Тијана Качаревић