Вести

У складу са тродеценијском традицијом Жичког духовног сабора, на празник Преображења Господњег, у трпезарији манастира Жиче приређен је завршни и најсвечанији преображењски програм, уручење „Жичке хрисовуљеˮ, чији је  овогодишњи лауреат песник Никола Вујчић. О Вујчићевом поетском опусу говорили су др Драган Хамовић, песник Ђорђе Нешић и архијерејски заменик Његовог преосвештенства епископа жичког Јустина, Љубинко Костић.

У свом слову о песничком стваралаштву добитника признања, др Драган Хамовић је указао на сржне тачке његове поетике, истичући посебно симболичку вредност мотива светлости, тишине, речи и предмета у креирању песничке стварности, као и у процесу читалачког разоткривања затомљених значења.

– Песник умешно и срећно прави спојеве високих апстракција и обичних слика: у подне, кад је светлост највећа, а тишина врућа, читамо у песми без наслова, животиње лапћу воду, ослушкујући дрхтање лишћа. Конкретно гусне у симбол отворених значења, којима, као читаоци и легитимни сарадници, додајемо своја. Снажан и сталан духовни импулс осећамо иза онога што нам у стиховима изрекне Никола Вујчић, један од најпостојанијих чувара речи и њихове пуноте којег данас имамо, у доба брбљања без граница, не само изван поезије него и изван онога што се узима као поезија. То је песник који одмерава тежину и терете рече и вредности тишине, па их не расипа узалуд и случајно – нагласио је Хамовић.

Ђорђе Нешић, један од песника из реда преображењских лауреата, истакао је да Вујчићев опус, невелик обимом, својим смислом и дубином представља драгоцено песничко ткање.

– Путујући кроз језик трага за кључевима значења света и одговорима шта је реч, шта је ствар, шта је песма, ко је песма – закључио је Нешић.

Као својеврсно аутопоетичко сумирање, добитник признања је казао своју беседу, разоткривајући чворишта свог песничког ткања.

– Пишем споро, у маховима и увек оловком, а онда се дуго враћам свакој речи… Кад завршим песму, осећам се заморено и празно, као да је песма буквално својим физичким присисутвом боравила у мени – рекао је Вујчић.

Завршано казивање о Вујчићевом песничком делу дао је протојерej Љубинко Костић, наглашавајући тежину и пробраност Вујчићеве песничке речи у симболичком смислу.

– Речи у Вашој поезији имају посебан, есенцијални, то јест суштински значај, свакако стога што је њихово извориште у оној првој божанској Речи (Логосу), од које је све постало што је постало.

Уз честитку протојереја Костића упућену Николи Вујчићу за ступање у песничку преображењску ризницу и свечано уручење награде добитнику од стране градоначелника Града Краљева, др Предрага Терзића, завршен је 30. Жички духовни сабор „Преображење 2021ˮ.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић