Вести

Поводом обележавања великог јубилеја, 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу, у краљевачкој библиотеци приређено је предавање „Тумачење Андрићевих дела” проф. др Милана Алексића, ванредног професора на Филолошком факултету Универзитета у Београду на предмету Увод у српску књижевност.

Говорећи о Андрићевој поетици, професор је истакао да се у његовим делима огледа оно што је Андрић и у својим есејима, нарочито у „Разговору с Гојом” истицао, а то је да је писац лице с маском. И да он ставља не једну, већ неколико маски између себе и приповедног света који ствара. Тај приповедачки поступак уочава се и на примеру „Проклете авлије”, као и приповетке „Труп”. А оно што би била централна тема приповедања су прича и причање. Професор је указао на још један значајан сегмент у тумачењу Андрића, а то је семантика имена. Књижевни јунаци носе имена која нису случајно изабрана, већ су у директној спрези са њиховим особинама. Са читалачког аспекта посматрано, а на примеру „Моста на Жепи” и „Проклете авлије” илустровано, професор Алексић истиче да, иако је у Андрићевим делима, реч о злу, о патњи, о насиљу и пролазности, писац своје приповедање не завршава ту у безизлазу, у нихилизму. У Андрићевим делима живот, као феномен, траје и даље, живот се наставља.

Међу многобројном публиком били су и ученици Основне школе „Светозар Марковић”, Шумарске школе и Гимназије, са професорима српског језика, Аном Милуновић, Славицом Лекић и Марином Панић.

Овим програмом у краљевачкој библиотеци покренули смо нови серијал „Тумачење књижевног дела”, намењен ученицима основних и средњих школа. Циљ овог серијала је да инспиративним и занимљивим предавањима, попут предавања професора Алексића, ученике заинтересујемо да додатно истражују свет литературе увиђајући могућности за разнолика тумачења књижевних дела.

Аутор текста Ивана Хренко

Аутор фотографија Александар Димитријевић