Вести

Јуче је у краљевачкој библиотеци, у склопу обележавања Светског дана поезије, приређено представљање Антологије новијег српског песништва Сенке и њихови предмети (1991–2020), која се прошле године појавила у издању Повеље. О овом издавачком подухвату, који је подржало и Министарство културе управо кроз конкурс за капитална и репрезентативна дела из области домаће књижевности, говорили су Саша Радојчић, приређивач, проф. др Радивоје Микић, аутори заступљених у Антологији: Драган Јовановић Данилов, Драган Хамовић и Дејан Алексић, као и уредница издања Ана Гвозденовић.

Професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Радивоје Микић, и сам приређивач две антологије (једне песничке и једне прозне) истакао је да је највећа предност ове антологије уједно и њена највећа мана, а то је упрвао ширина њеног обухвата. Наиме, у централном делу Радојчићевог избора заступљене су песме чак 64 аутора, а са целинама Атмосфера и Време будуће, Антологија представља поезију безмало 80 песника.

Саша Радојчић је истакао да се нада да су најбоље осветљени они аутори чијој генерацији и сам припада и чије је дело пратио током његовог настојања: Драган Јовановић Данилов и Војислав Карановић, на пример, те да је вредност ове Антологије и та што су укључени неки ствараоци који се нису нашли у ранијим изборима а чија песничка остварења то свакако заслужују (Раде Танасијевић, Гордана Ђилас…).

Драган Јовановић Данилов, Драган Хамовић и Дејан Алексић су говорили своју поезију и изразили неподељено мишљење да је реч о правом издавачком подухвату и несумњивом доприносу проучавању српске поезије. Да је тако, потврђује и чињеница да Антологија већ изазива реакције проучавалаца књижевности па ће, поводом њеног изласка, 18. маја у Институту за књижевност и уметност у Београду бити одржан округли сто са темом Српска поезија у доба транзиције.

Ана Гвозденовић је напоменула да је Антологија објављена у години када је Народна библиотека „Стефан Првовенчани” обележила важне јубилеје: 50 година објављивања часописа Повеља, 30 година манифестације Жички духовни сабор Преображење и 25 година едиције Поезија, данас те да је Редакција уверена да је управо избор приређивача кључан за репрезентативност овог вредног издања.

Aутор текста Ана Гвозденовић

Аутор фотографија Иван Спасојевић