Вести

У уторак, 4. априла, представљен је пројекат „Каталог библиотека фрушкогорских манастира” и отворена је изложба „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира”. У програму су учествовале ауторке изложбе – Весна Петровић, библиотекар саветник у пензији из Сремске Митровице и Дубравка Симовић, библиотекар саветник из Београда. Такође, говориле су и сараднице на пројекту мр Гордана Ђилас, библиотекар саветник у Библиотеци Матице српске и мр Душица Грбић, археограф саветник у Библиотеци Матице српске.

„Каталог библиотека фрушкогорских манастира”, ауторке Весне Петровић, покренут је 2009. године под окриљем Српске читаонице у Иригу, са благословом владике сремског Василија. Пројекат подржава Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама Војводине. У његовој реализацији учествује и Вера Новковић, директорка Српске читаонице у Иригу.

Како је истакла Весна Петровић, циљ овог пројекта јесте оснивање библиотека у фрушкогорским манастирима, потом каталошка и електронска обрада књига, те њихова заштита и објављивање каталога. До сада је за библиотеке приновљено 35.000 књига, углавном из области религије и монографијâ манастира, захваљујући поклонима Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, Библиотеке Српске патријаршије и Богословског факултета Универзитета у Београду.

Као резултат пројекта проистекла је објава три штампана каталога, као и поставка изложбе „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира”. Њу чине 23 рукописа из пет манастира: Беочина, Гргетега, Крушедола, Мале Ремете и Новог Хопова, а датирају из времена од XIV до XIX века. Рукописе су писали Епископ Марко, Хростофор Рачанин, Многогрешни Павле, Ђакон Ратко, Јерођакон Јефрем Поповић, архимандрит манастира Хопова, Захарија Миливојевић и Василије Недељковић. Рукописи имају велику културно-историјску вредност и сведоче о времену настанка, писарским седиштима, ктиторима и кретању и судбини књиге, а посебно су значајни: Пролог стиховни за мај, јуни, јули и август епископа Марка Пећког из 1399. године, у литератури познат под насловом Минеј за јуни, јули и август, и Минеј за август из 1684. године Христофора Рачанина.

Део пројекта јесте и организовање стручног скупа „Манастири и библиотеке – чувари културне баштине”, који прати објављивање зборника радова. Стручни скуп реализује се у манастиру Великој Ремети око 10. маја, почев од 2009. године, окупља библиотекаре из Србије и региона, а о темема и учесницима скупова више је говорила мр Гордана Ђилас.

О старој штампаној књизи у библиотекама фрушкогорских манастира реч је имала Дубравка Симовић, док је мр Душицу Грбић о говорила рукописним књигама у библиотекама фрушкогорских манастира и да отвори изложбу.

Изложбу „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира” посетиоци Библиотеке могу погледати на трећем спрату до 20. априла.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић