Вести

У склопу обележавања Имандана града Краљева, јуче је у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, представљена књига Мемоари Гаје Швабића и породичне успомене његових потомака, коју је приредио др Драгољуб Даниловић. О књизи су, уз професора Драгољуба Даниловића, говорили и Милоје Радовић, рцензент и мр Ана Гвозденовић, уредница издања.

Гаврило Гаја Швабић је, по сопственим речима, почео као сељак, затим је постао трговац, „па се после рађала звања угледног грађанина грађанина: председник општине у варошици Тополи, народни посланик и секретар Народне скупштине. Са краљевима сам небројено пута ручавао и вечеравао, радио сам на доношењу државних закона; а дочекивао сам и то да нисам имао право гласа на општинском збору због материјалног пада, стечаја, што је опет била последица мога учешћа у политици.” Осим недовршених мемоара Гаје Швабића, у књизи су објављене и породичне успомене Надежде Павловић и самог Драгољуба Даниловића.

Обраћајући се бројној публици, међу којима је био и велики број ученика краљевачке гимназије, као и Техничке школе у Чачку, професор Даниловић је истакао да је читавог живота стасавао уз идеју о нужности континуитета и да је нужно да наставимо оно што су наши преци започели: „Веома је важно, за личност свакога човека, да буде свестан чињенице од којих људи потиче, да ли су ти људи имали исправан живот, да се нису, не дај Боже, огрешили о неког.” Он је такође нагласио да имамо чему да се надамо и да се радујемо имајућу у виду децу која долазе после нас.

Рецензент књиге, Милоје Радовић, рекао је да се њена „јединственост огледа, пре свега, у изузетној духовној посвећености њених аутора, тачном описивању догађаја у којима су били они, или су о њима писане забелешке, анализе, ставове и мишљења изводили на основу проверених и поузданих живих сведока или писаних иторијских извора: примарних, секундарних или терцијарних. Пазећи на речи, они су своју породичну причу − повесницу од два века − испричали онако како се српске приче казује од почетка причања. И при томе, почев од Гаје Швабића, тај мукотрпни списатељски посао они схватају као небеску даровницу и праведно им досуђено послушање које остављају својим наследницима”.

Уредница издања Ана Гвозденовић је подсетила да је Повеља пре свега издавач песникчких књига али да у њеним посебним издањима има места и за оне рукописе који несумњиво доприносе нашој културној и националној свести каква су и писања Гаје Швабића, који је био и „члан утемељач” Друштва Светог Саве и члан добротвор Српске књижевне задруге.

Аутор текста мр Ана Гвозденовић

Аутор фотографија Иван Спасојевић