Вести

У оквиру 54. Драинчевих књижевних сусрета у Прокупљу је представљена Издавачка делатност НБ „Стефан Првовенчани” Краљево.

Ивана Хренко говорила је о часопису „Повеља”, истакавши да је издаваштво краљевачке библиотеке установљено 1985. године, када је од Културно-просветне заједнице преузето издавање овог часописа. Године 2021, када је обележен велики јубилеј, пола века континуираног излажења „Повеље”, завршен је пројекат дигитализације. Поред уредника у Издавачкој делатности, Дејана Алексића и Ане Гвозденовић, на дигитализацији часописа радили су и информатичар, Иван Спасојевић, који је био и руководилац пројекта, као и библиотекарка Весна Андријашевић и Ивана Хренко. Данас часопис „Повеља” објављује српску и преведену књижевност, прилоге из области књижевне критике, ликовног стваралаштва, историје, филозофије, филма, музике итд.

Дејан Алексић, главни и одговорни уредник Издавачке делатности краљевачке библиотеке, говорио је о библиотеци „Поезија, данас”, установљенoj још 1996. године, која броји близу двеста књига, од којих је неколико десетина награђено бројним књижевним наградама и признањима. Последње од тих признања је награда „Меша Селимовић”, коју је почетком године добио Небојша Лапчевић за своју збирку песама „Филателист”. Дејан Алексић представио је и библиотеку „После Вавилона”, покренуту 2013. године, у којој се објављују преведена дела страних аутора. Чеслав Милош, Томас Транстремер, Мајкл Ондачи, Чарлс Симић, само су нека од гласовитих имена чија су дела нашла своје место у овој библиотеци.

Део редакције „Повеље” је и Живорад Недељковић, уредник за поезију, који је, између свих осталих, добитник и Драинчеве награде коју додељује НБ „Раде Драинац” из Прокупља.

Ана Гвозденовић, уредник за есеј и критику, говорила је о библиотекама „Преображење”, „Поезија настаје” и „Посед поетике”. У библиотеци „Преображење” објављују се радови са критичких скупова о добитницима „Жичке хрисовуље”, традиционално приређиваним у данима Жичког духовног сабора „Преображење”. Ана Гвозденовић истакла је да је теоријско промишљање и критичко вредновање поезије једнако важно као и објављивање самих песничких књига и у томе је највећи значај библиотека „Поезија настаје” и „Посед поетике”. Она се осврнула и на библиотеку Посебних издања, која повремено буду објављена, а међу којима је и недавно објављена књига „Мемоари Гаје Швабића и породичне успомене његових потомака”, чији је приређивач Драгољуб Даниловић.

Програм је водио Драган Огњановић, директор НБ „Раде Драинац” Прокупље.

Аутор текста Ивана Хренко

Аутор фотографија Иван Спасојевић