Вести

Дан као створен за посете ближњима

После пролећа испуњеног водом и бујицама, освануо је леп сунчан јунски дан, други дан лета. Дан као створен за посете ближњима, за размену благих речи, за даривање и самим говором о стваралаштву и лепоти, о сваковрсним прегнућима. Памтиће се 22.јун 2023. и по безазленом ветру што вијори несташне дечије власи и разноси смех као полен. Неко ће га памтити и по посети краљевачкој или пак чачанској библиотеци, по књигама поезије што ће заувек заузети место у свиклој души.

Дар за библиотеку целину

О библиотекама и поезији све време је заправо реч; делегација, како би се непеснички рекло, краљевачке библиотеке „Стефан Првовенчани“ била је у посети чачанској библиотеци „Владислав Петковић Дис“. Повод за посету је поклон који су Краљевчани донели комшијама, дар за библиотеку целину Музеја поезије који је недавно отворен у чачанској библиотеци. Реч је о јединственом музеју чија изложбена поставка на упечатљив начин осветљава српско песништво двадесетог века, али упире зраке и ка млађим ствараоцима и новим тенденцијама у поезији.

Од немерљиве користи

Поклон се састоји од 135 песничких књига изашлих у издању Издавачке делатности краљевачке библиотеке. У знаменитој едицији „Поезија, данас“ заступљени су неки од најзначајних песника српске модерне поезије, многе од књига овенчане су вредним наградама. О томе читалачка јавност већ доста зна, иако је неподељено мишљење да поезији треба дати много више простора и времена у медијима. Пожелевши да тако буде, гости из Краљева, директорка библиотеке Јасминка Марковић, главни уредник Издавачке делатности Дејан Алексић и информатичар Иван Спасојевић, уручили су књиге директору чачанске библиотеке доктору Богдану Трифуновићу. Срдачно дочекани и угошћени, гости су потом у разговору са директором разменили искуства, дотичући се и планова за будућу сарадњу две установе од капиталног значаја за овај део Србије. Директорка Јасминка Марковић исказала је интерсовање за неке од нових уређаја, технолошки врло напредних, инсталираних недавно у Музеју поезије и у дворишту библиотеке. Господин Богдан Трифуновић , говорећи о цени и произвођачима тих уређаја, пожелео је да и краљевачка библиотека ускоро набави опрему која би и читаоцима и запосленима била од немерљиве користи.

У подстицајној атмосфери

Гости су у Галерији библиотеке видели изложбу Поезијом до бесмртности, посвећену шездесетогодишњици манифестације Дисово пролеће, на којој су представљени добитници Дисове награде. Ауторка изложбе Тијана Бежанић, библиотекарка Завичајног одељења, гостима је предочила низ података и о Дисовом пролећу и о добитницима награде која носи име нашег великог песника, а додељује се за укупно стваралаштво. У пратњи директора Богдана Трифуновића, Тијане Бежанић и Александра Вукајловића, Краљевчани су обишли прву поставку Музеја поезије чија је ауторка песникиња и библиотекар саветник Оливера Недељковић. О концепцији поставке и о самом Музеју, гостима је говорио доктор Трифуновић, а Тијана Бежанић је изнела занимљивости о награди Млади Дис и њеним добитницима. У пријатној и подстицајној атмосфери у којој и ваздух мирише на поезију, у којој се поезија вијори као високо уздигнути стег и светли попут светионика сред немирног мора свакодневице, гости и домаћини сваки час су застајали пред личним предметима наших највећих песника, пред штапом Бранислава Петровића, пред краватом Борислава Радовића, пред лулом Бранка В. Радичевића, пред оловчицама Стевана Раичковића, на пример. Пред шерлокхолмсовском капом, како је овај одевни предмет именовала директорка Јасминка Марковић, Матије Бећковића. Очас, као дланом о длан, протекло је више од два сата, а остао је утисак да је прошло много више, онолико времена колико поезија може да захвати и сажме у својим сликама и фигурама, у непоновљивости.

Утисак о прегнућу и изузетности

Остао је прелеп утисак о укупном прегнућу чачанских библиотекара, посебном, драгоценом за нашу књиживност и културу. И утисак о изузетности краљевачке библиотеке и њене издавачке делатности. Остао је ветар да о свему томе прича своју причу, а руке још машу из опела што је кренуо пут Краљева и из дворишта чачанске библиотеке. Остали су осмеси и радост. И фотографије, и сећања, сећања.

Аутор текста Живорад Недељковић

Аутор фотографија Александар Вукајловић