Вести

Захваљујући подршци Града Краљева и Министарства културе и информисања Републике Србије, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево организoвала је „Жички сабор библиотекара 2023”, тродневни стручни скуп са међународним учешћем, и пратећим програмима. Тема скупа била је „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека”, са идејом да се прикажу досадашњи резултати рада, размене знања и искуства и иницирају нови пројекти.

Приликом отварања, учеснике и госте „Жичког сабора библиотекара 2023”, у име Града Краљева, поздравио је помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић, а у име Министарства културе и информисања Републике Србије Младен Весковић, виши саветник у сектору за савремено стваралаштво.

Директорка Библиотеке, Јасминка Марковић, у поздравној речи је истакла: „Радује и чињеница што смо се окупили у оволиком броју у намери да разменимо знања и искуства, допринесемо развоју и унапређењу струке, и успоставимо што присније везе и сарадњу међу библиотекама.

Библиотеке су непресушни извори знања и података, а библиотекарство занимање које нас окупља, повезује и инспирише да непрестано негујемо и развијамо посвећеност према образовању, култури, бржем и лакшем приступу информацијама.”

Руководилац пројекта „Жички сабор библиотекара 2023” Катарина Јаблановић је подвукла: „Сабор реализујемо шесту годину заредом у славу нашег Града, у сусрет 7. октобру, Краљевдану, дану посвећеном ктитору Манастира Жиче, Светом краљу Стефану Првовенчаном.” Представила је и појаснила избор теме саветовања − култура награђивања у савременом библиотекарству Србије заснива се на развоју професије и уметничке активности (књижевности), са једне стране, а са друге на умножавању процедура друштвеног комуницирања, организовања и вредновања. Стога је веома занимљива и сложена за проучавање. Постојање десетак професионалних награда у струци и неколико десетина књижевних награда које су установиле библиотеке отворило је поље за саветовање на ту тему, којeг до сада у оваквом формату није било. Комплементарна теми награђивања била је тема издавачке делатности библиотека Србије, a о којој није било речи уназад неколико година, те се радови могу наћи у истом зборнику.

Програмски одбор скупа чинили су проф. др Добрила Бегенишић (начелница Одељења за матичне послове, образовање, истраживање и развој библиотечко-информационе делатности Народне библиотеке Србије), Горан Траиловић (библиотекар саветник у Градског библиотеци Панчево и одговорни уредник „Читалишта: научног часописа за теорију и праксу библиотекарства) и Катарина Јаблановић. Јавни позив за пријаву радова упућен је почетком јуна, до предвиђеног рока, 15. августа, пристигло је 27 радова, од којих је одабрано 19 за представљање на Сабору и објављивање у зборнику. Четири рада одабрана су по позиву, а новина у концепту Сабора била је панел-сесија на тему „Издаваштво библиотека данас“.

Током два радна дана учешће су узели: Јасмина Бајо, Драгана Марковић (Удружење библиотекара Црне Горе), Јелена Глишовић и Никола Петаковић (Библиотекарско друштво Србије), Ана Јанковић (Народна библиотека Бор), др Драгана Милуновић (Народна библиотека Србије), Оливера Топалов (Градска библиотека у Новом Саду), Ирена Зечевић (Библиотека Матице српске, Нови Сад), Ацo Дивац (Академија Ернест Бевин, Лондон, Велика Британија), др Јелена Ђорђевић, Маријана Узуновски и Дејан Загорац (Завод за проучавање културног развитка, Београд), мр Миланка Бабић Вукадинов, мр Зоран Здравковић, Оливера Настић и Исидора Ињац (Библиотека града Београда), Весна Степановић (Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић”, Инђија), Тијана Бежанић (Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”, Чачак), Душица Мурић и Гордана Бацотић (Народна библиотека Ужице), Оливера Мијаиловић и Јелена М. Томић (Ресавска библиотека Свилајнац), Марина Брња и Наташа Плавшић (Градска библиотека „Карло Бијелицки”, Сомбор), Весна Асановић и Александра Вукановић (Народна библиотека „Радосав Љумовић”, Подгорица), Мирко Демић (Народна библиотека „Вук Караџић”, Крагујевац), Весна Р. Илић и Надица M. Стојановић (Народна библиотека „Радоје Домановић”, Лесковац), Марија Црнковић, Ивана Пешић и Сузана Танасијевић (Народна библиотека „Радислав Никчевић”, Јагодина), Елизабета Георгиев, Албена Милев и Ивана Тасков (Народна библиотека „Детко Петров”, Димитровград), Јована Дишић (Библиотека „Никола Сикимић Максим”, Кучево), Ивана Јаношевић (Библиотека „Влада Аксентијевић”, Обреновац), Весна Андријашевић, мр Ана Гвозденовић и Дејан Алексић (Народна библиотека „Стефан Првовенчани”, Краљево). Модератори радних сесија били су проф. др Добрила Бегенишић, Горан Траиловић, Данка Спасојевић и Катарина Јавлановић.Такође, важно је истаћи да су гости Сабора били библиотекари из Јагодине, Чачка, Прокупља и Сомбора.

„Жички сабор библиотекара 2023” имао је три програма намењена и широкој публици, грађанима Краљева и гостима – поетско-музичко вече „Гласови под нашим небом”, уручење Награде „Златно слово Дејана Вукићевића” и представљање књиге проф. др Михе Ковача „Читам да се прочитам: десет разлога за читање књига у дигитално доба”.

Традиционалном Краљевданском беседом и организованом посетом учесника и гостију манастиру Жичи, где је уприличено упознавање са његовим историјатом као и животом сестринства данас, окончан је овогодишњи Сабор.

У сагласју са темом Сабора приређена је и изложбена поставка „Награде и Повеља”, коју посетиоци Библиотеке могу погледати у холу на првом, другом и трећем спрату зграде. Грађу су припремиле и одабрале Наташа Антонијевић и Славица Ћирковић, док је ауторка визуелног решења Јелена Крунић Славковић.

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић