Вести

У поводу обележавања 14. октобра, Дана сећања на трагичне догађаје у Краљеву октобра 1941. године Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљeво и Народни музеј Краљево организовали су предавање музејске саветнице, Мирјане Савић.

Мирјана Савић је историчар, запослена у Народном музеју Краљево. Аутор је неколико изложби и учесник у коауторским изложбеним пројектима Народног музеја Краљево. Учествовала је на научним скуповима, држала је већи број предавања, организовала промоције књига и учествовала у њима. Као историчар бавила се темама школства и просвете, и шире друштвене и привредне историје, а као сарадник Матице српске на изради Српског биографског речника, и биографијама значајних личности из Краљева и Карановца. Организовала је више радионица за основце и средњошколце. Добитник је низа признања. Члан је струковних удружења.

Присутне суграђане Мирјана Савић је најпре увела у ширу друшвену историју Краљева пре избијања Другог светског рата  ̶  говорила је о привреди, школству, верским приликама…  Задржала се и на одмаздама против цивилног становништва пре октобарског масовног стрељања  ̶  акцијама казнених експедиција Вермахта у селима Жичког среза, које су биле нарочито сурове, међу жртвама је било много њена и деце. Потом је са много детаља осветлила околности страдања мештана Краљева и околине октобра 1941. године. Истакла је да су наредбодавци учинили злочин против човечности наводећи речи Франца Бемеа (Bohme), у наредби од 25. септембра 1941, који је добио „специјални” задатак да угуши српску побуну,: „Ако се овде не буде интервенисало свим средствима и с највећом безобзирношћу, наши ће губици бити неизмерни. Ваш задатак треба да извршавате у једној земљи у којој су 1914. текле реке немачке крви услед подмуклости Срба, људи и жена. Ви сте осветници тих покојника. Морамо створити застрашујући пример за целу Србију који ће најтеже да погоди целокупно становништво. Свако ко благо поступа чини грех према животу својих другова. Он ће бити узет на одговорност и биће стављен пред ратни суд.”

У завршници предавања Мирјана Савић је покушала да дочара атмосферу у Краљеву и околини након крвавог октобра – црни барјак на свакој кући, глад и зима; и истакла да се сазнања о догођајима непрекидно допуњују проналаском нових докумената.

Ауторка текста Катарина Јаблановић

Аутор фотографија Иван Спасојевић