Некатегоризовано

ПРОГРАМИ АПРИЛ 2024, ОПИСИ

 Уторак, 2. април 2024. године, 12 часова

 У уторак, 2. априла 2024. године, у 10 часова, поводом Међународног дана књиге за децу, који се почев од 1967. године обележава 2. априла, на дан рођења Ханса Кристијана Андресена, на Дечјем одељењу краљевачке библиотеке биће приређена едукативно-креативна радионица под називом „У свету чуда и обичних ствари”, којом ће се тематизовати настанак бајки и њихових јунака.

Учествују ученици ОШ „Јово Курсула”.

 

Петак, 5. април 2024. године, 19 часова

 У петак, 5. априла 2024. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” биће уприличено представљање романа „Зид тајни” ауторке Љиљане Шарац. У средишту приповедног тока је Лидија Живковић, главна јунакиња, приказана у животном раздобљу изузетне емотивне ровитости због болних и деликатних животних суочавања, почев од тешке болести са којом се бори до тешких породичних прилика. Дневник пронађен у зиду куће на Звездари, за који ће утврдити да је припадао српској принцези Јелени Карађорђевић, трајно ће променити њен живот.

Разговор о роману воде Љиљана Шарац, аутор, и Данка Спасојевић.

 

Уторак, 9. април 2024. године, 19 часова

 У уторак, 9. априла 2024. године, у 19 часова, у краљевачкој библиотеци ће бити приређено стручно предавање „О вештини превођења” којим ће бити разматрана кључна питања у вези са преводилачким занимањем. Да ли је превођење вештина или наука? Да ли преводиоца могу заменити машине и алати новог доба? Биће речи и о врстама превођења, идиомима, „изгубљеном” у преводу, „непреводивом”.

Предавач је мср Љиљана Костадиновић, професор енглеског језика и књижевности.

 

Четвртак, 11. април 2024. године, 12 часова

 У четвртак, 11. априла 2024. године, у 12 часова, на Дечјем одељењу краљевачке библиотеке биће приређено представљање књиге песама за децу „Дан као наручен” аутора Душка Домановића. Песме у овој књизи обраћају се нашој вољи да учествујемо у игри смисла, узвишеној, јер покреће запитаност, смештајући нас у будно стање сна – нечему најсличнијем детињству.

О књизи говори Душко Домановић, аутор.

 

Понедељак, 15. април 2024. године, 18 часова

У петак, 15. априла 2024. године, у 18 часова, у краљевачкој библиотеци биће уприличено отварање изложбе „Архитектонско наслеђе Михајла Митровића”, коју су ауторке Снежана Марјановић и Катарина Недимовић Затежић приредиле 2022. године поводом 100 година од рођења Михајла Митровића, једног од најпознатијих српских архитеката у свету.

Нека до његових најзначајнијих дела су одмориште „Нарцис” на Златибору, стационар ОУН у Бањи Ковиљачи, хотел „Путник”, Генексове куле (Западна капија), храм Св. Василија Острошког у Београду, Врњачки циклус („Снежник”, „Слатина”, „Римски извор”, „Језеро”), блок „Пролеће” у Чачку…

Овом изложбеном поставком приказана је и архивска грађа која се чува у Историјском архиву Београда, у оквиру Легата Михајла Митровића.

Пратећи програм свечаног отварања је предавање на тему „Архитектонско наслеђе Михајла Митровића”, које ће одржати ауторке поставке.

 

Среда, 17. април 2024. године, 13 часова

У среду, 17. априла 2024. године, у 13 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређено представљање књиге „Нова библиотека” ауторке Јасмине Нинков. Реч је о стручном штиву којим се сагледава креативни и иновативни развој библиотечких услуга и пракси које доприносе јачању социјалне улоге библиотекара. Почевши од разматрања значаја и протока информација у 21. веку, ауторка отвара и питања менаџмента јавних библиотека као информационих центара, развојних усмерења савремених библиотека, социјалне улоге библиотеке, као и њеног значаја у унапређењу финансијске писмености.

Разговор о књизи воде Јасмина Нинков, ауторка, и Катарина Јаблановић.

 

Петак, 19. април 2024. године, 12 часова

У петак, 19. априла 2024. године, у 12 часова, у изложбеном простору на отвореном, испред Градске управе Града Краљева, на Тргу Јована Сарића 1, поводом Имендана Краљева, биће уприличено свечано отварање изложбе „Краљево у француско-српским везама”, чији су аутори Драган Драшковић, музејски савeтник, мр Ана Гвозденовић и Ивана Хренко, уреднице издавачке делатности Библиотеке. Овом изложбеном поставком приказан је историјат француско-српских веза у Краљеву, које се могу пратити у два тока. Први, средњовековни ток почиње доласком Јелене Анжујске, жене краља Уроша Првог, и легендом о јоргованима у Долини векова, засађеним у њену част. Други почиње у 19. веку, када се појављују први описи Карановца у делима француских путописаца. Почетком 20. века, савезништво две државе у Првом светском рату прераста у пријатељство, а везе се интензивирају најпре школовањем српске деце у Француској 1916–1919, потом отварањем фабрике авиона „Луј Бреге” у Краљеву 1928–1933, успостављањем приватних односа и таласом емиграције. Напослетку, почетком 21. века везе су освежене потписивањем Декларације о партнерској сарадњи на пољу привреде, културе и спорта општине Сент Фоа из Лиона и Краљева.

На отварању изложбе говориће представник Града Краљева, Јасминка Марковић, директорка Библиотеке, Драган Драшковић, мр Ана Гвозденовић и Ивана Хренко.

 

Петак, 19. април 2024. године, 18 часова

У петак, 19. априла 2024. године, у 18 часова, поводом Имендана Града Краљева, биће приређно представљање књиге „Црно на бело” аутора Драгана Тодорића. Реч је о књизи којом су сабрани најзначајнији догађаји из богате каријере аутора који се професионално афирмисао најпре као играч, а потом и као руководилац у кошаркашком клубу „Партизан”. Пишући своју аутобиографију, Тодорић је истакао и кључне тренутке новије историје клуба, као и великане спорта који су, крећући из „Партизана”, освајали светску кошаркашку сцену.

О књизи говоре Драган Тодорић, аутор, и Зоран Николић.

 

Уторак, 23. април 2024. године, 13 часова

У уторак, 23. априла 2024. године, у 13 часова, поводом Светског дана књиге и ауторских права, у краљевачкој библиотеци биће приређено свечано отварање изложбе „Стара и ретка књига у Цркви у Брзану 1” ауторки Иване Гавриловић Миладиновић и Татјане Јанковић. Овом поставком хронолошки је приказано седам одабраних старих српских књига, уз садржајне стручне описе, почевши од најстарије Ирмологије из 1791. године, закључно са Србљаком Михаила Јовановича из 1986. године.

Као пратећи програм отварања изложбе, биће приређено предавање Иване Гавриловић Миладиновић и Татјане Јанковић о старој и реткој књизи у Цркви у Брзану.

 

Четвртак, 25. април 2024. године, 11 часова

У четвртак, 25. априла 2024. године, у 11 часова, на Дечјем одељењу краљевачке библиотеке, у сусрет васкршњим празницима, биће приређена креативна радионица под називом „Васкршње јутро кад нам се јави…”, намењена деци предшколског узраста. Кроз разговор, цртање и бојење деца ће креирати граничке за књиге са мотивима карактеристичним за васкршње празнике.

Ауторке и водитељке радионице су библиотекарке Марија Симовић и Ивана Ђикић.

 

Четвртак, 25. април 2024. године, 19 часова

У четвртак, 25. априла 2024. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” биће приређено представљање књиге „Српске муке са политиком” проф. др Зорана Аврамовића. Реч је о књизи која се бави „отвореним ранама” српске политике у последње три деценије, међу којима су схватање и практиковање политике, нестабилност демократије, југословенско наслеђе, Косово и Метохија, као и западноевропска и америчка политика према Србији.

О књизи говоре проф. др Зоран Аврамовић, аутор, Драгољуб Којичић, и др Предраг Терзић.