Дечје одељење

Програми

Креативне и едукативне радионице

Дешавања

Дешавања на Дечјем одељењу

Библиотека у школи у природи на Гочу

У оквиру програма Библиотека у школи у природи на Гочу који реализујемо у сарадњи са Дечјим одмаралиштем „Гоч“  јуче су се на овој прелепој планини  са малишанима из ОШ „Милун Ивановић“ из Ушћа и  ОШ „Чибуковачки партизани“ из Краљева, дружили писци за децу Гордана Тимотијевић и Милоје Радовић. Посебну драж овом разиграном и веселом програму дали су талентовани ученици  из Ушћа.  Млади песници, глумци и рецитатори  показали су своје уметничко умеће и задивили своје вршњаке, писце, родитеље и госте који проводе одмор на Гочу.
Деца и писци су се договорили да се поново друже у  њиховим школама и у Библиотеци.

 

Лепота станује у речима

У Дечјем одмаралишту Гоч“ за ученике ОШ „Живан Маричић“ који се налазе  у школи у природи приредили смо књижевни програм под називом Лепота станује у речима. Учествовали су писци Биљана Миљковић, Александар Марић и Милоје Радовић.  Овом приликом Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ поклонила је недавно основаној библиотеци Дечјег одмаралишта малу библиотеку најновијих књига савремених српских писаца.

 

Пипи и другари

За наше најмлађе чланове осмислили смо програм под називом Дружење са ликовима из омиљених књига. Циљ програма је популаризација књиге и читања у раном узрасту. На велику радост бројних предшколаца  из краљевачких школа, вртића и полазника креативне радионице Бајкотека, прва је на дружење стигла Пипи Дуга Чарапа са својим  нераздвојним другарима. Дружећи се са њом деца су активно учествовала у њеним незаборавним авантурама, уживала у духовитим причама у којима су и сами постајали  јунаци.  Лик Пипи Дуге Чарапе веома успешно је тумачила глумица Јасмина Радовић

 

Мала школа библиотекарства

Мала школа библиотекарства је едукативни програм намењен деци предшколског узраста. Покренута је са циљем да се код  деце у раном узрасту развије љубав према књизи и библиотеци као месту где увек могу да пронађу нешто ново и занимљиво.  Први полазници су били предшколци из ОШ “Светозар Марковић”. Заједно са библиотекарима, пратили су књигу на њеном путовању од уласка у библиотеку до читаоца.  Деца су овом приликом научила да свака књига  има тачно означено   место на полицама, односно сталну адресу на којој ће је, без помоћи библиотекара, лако  пронаћи њен будући читалац. Планирано је да кроз Малу школу библиотекарства прођу све предшколске групе из наше општине.

 

Библиотека у школама испод Котленика

У оквиру пројекта Кључеви знања који је финансијски подржало Министарство културе Србије, писци и библиотекари наше библиотеке Верослав Стефановић и Милоје Радовић били су гости у малим четвороразредним огранцима Основне школе „Драган Ђоковић Уча“ из Лађеваца. Малишани из пет села подно Котленика,  (Милочај, Обрва, Цветке, Тавник и Горњи Лађеваци)  били су веома активни у занимљивој причи о постанку књиге, писма и библиотеке.  Овом приликом је свака школа добила мали приручни фонд (енциклопедије, лексикони, речници) и  комлете лектире за ученике од првог до четвртог разреда, а наша библиотекарска породица је постала бројнија за стотинак нових чланова.

 

Чај од трава и речи

Полазници Луткарске радионице коју води учитељица Љуба Радета  извели су занимљиву позоришну предтаву Чај од трава и речи.  Свако од њих је био цвет из неке песме наших истакнутих писаца за децу:  Добрице Ерића, Милована Данојлића, Верољуба Вукашиновића, Гордане Тимотијевић, Милоја Радовића…Весела, распевана, насмејана,  мала дружина, тачније башта која прича,  испричала је топлу, лековиту,  лирску причу о вечној повезаности човека и биља. На крају деца су сваког посетиоца  даривали цветовима  и поруком да биљке од њих немају никог пречег.

 

Основци из Дракчића у Библиотеци

У оквиру пројекта Кључеви знања намењеног ученицима малих, четвороразредних школа, данас су гости наше установе били ученици  ОШ „Браћа Вилотијевић“, органак Дракчићи. На Дечјем одељењу за њих је припремљен посебан  едукативни програм, а са малишанима су се поред  дејих библиотекара, дружили библиотекари и корисници библиотечких услуга са других одељења. Овом приликом школи  је поклоњен мали приручни књижни фонд (енциклопедије, лексикони,  комлети школске лектире од првог до четвртог разреда, књиге савремених писаца за децу). Сва деца су бесплатно  уписана, а договорено је следеће дружење у њиховој школи.
Пројекат Кључеви знања финансијки је подржало Министарство културе Србије.

 

Са децом око света – Јапан 

Едукативни програм Са децом око света – Јапан, одржан је за ученике четвртих разреда, основне школе Јово Курсула. Kроз приказан филм, који је за ову прилику припремила библиотекар Весна Васић, представљена је историја, култура, природне лепоте ове земље излазећег Сунца, као и занимљивости из живота деце Јапана. Песникиња Кајоко Јамасаки, читала је са децом јапанске бајке, а научили смо и неку реч и слово на јапанском језику. Карате клуб Кинг, представио је ову древну борилачку вештину.

 

Дејан и прваци

Данас се са првацима Основне школе “Димитрије Туцовић” из Краљева на Дечјем одељењу дружио наш истакнути песник,  главни уредник часописа Повеља, Дејан Алексић. У креативној веселој и  радосној причи, прваци су успешно показали своје певачке, песничке и глумачке склоности. Са песником су се надметали у занимљивим и духовитим песничким игроказима, постављању загонетки, познавању изрека и пословица, тумачење скривеног значења, односно песникових порука. Занимљиво је да је велики број првака из ове школе већ активно укључен у рад наших креативних радионица, а наша библиотечка породица данас је постала бројнија за 103 нова члана.

 

Дежурна књига

Синоћ су дечји библиотекари читали малишанима књигу Дејана Алексића „Лука из олука“, након чега су мали посетиоци бучно расправљали о прочитаном, одговарали на питања, објашњавали мање познате речи, препричавали причу. Тако је почела са радом нова радионица за децу ДЕЖУРНА КЊИГА.

То је едукативно-забавна радионица намењена предшколцима узраста од 4 до 6 година, која ће се одржавати уторком од 17 часова на Дечјем одељењу наше библиотеке. Дечји библиотекари ће читати деци сликовнице, кратке приче, бајке, о којима ћемо после разговарати, објашњавати непознате речи из приче. Циљ радионице је подстицање читалачких навика, богаћење дечјег речника, буђење љубави према књизи и библиотеци, развијање креативности.  Детаљније…

 

Библиотека у основној школи у Жичи

У оквиру програмског серијала Библиотека у школи, школа у библиотеци, данас су се писци наше библиотеке Гордана Тимотијевић и Милоје Рдовић у Жичи дружили са ученицима ОШ „Живан  Маричић“.  Велики број ученика из ове школе редовно користи услуге наше библиотеке и учествује у бројним едукативним програмима.  Успешни су и у раду наших креативних радионица, посебно у Књижевној, Ликовној и Малој школи анимираног филма. За показане резултате више су пута награђивани на конкурсима у Краљеву, Лазаревцу и Нишу. Иначе, данас је наша библиотека постала бројнија за 56 нових чланова.

 

Упознај ме да би ме волео

Јуче је гост Бајкотеке, креативне радионице за предшколце, био Миодраг  Петровић, руководилац службе чувара природе у Националном парку Тара. У надахнутој, занимљивој и инспиративној причи, поткрепљеној сликама и, за ову прилику,  посебно припремљеним аутентичним видео записима, дочарао је деци скривени, чудесни  и стварни живот медведа на овој планини.  А деца су за госте из Националног парка Тара, васпитаче, библиоитекаре и родитеље приредила веселу свадбену журку. Венчали су се плишани медведићи Зоран и Златана који су одмах кренули у написано свадбено путовање.

 

 

Десанка за децу

Поводом двадесет година од смрти велике српске песникиње, Десанке Максимовић у изложбеном простору Дечјег одељења приређена је изложба Десанка за децу. Овом приликом изложене су књиге за децу Десанке Максимовић, исцрпна биобиблиографија и фотографије. Истакнута песникиња за собом је оставила преко две хиљаде песама за одрасле и око седамсто песама за децу. Аутор изложбе је библиотекарка Јелена Андрић.

 

Са првацима ОШ "IV краљевачки батаљон"

У оквиру програма Библиотека у школи, школа у библиотеци који смо наменили ученицима првог разреда краљевачких школа, данас са са децом из ОШ “Четврти краљевачки батаљон” дружио  Дејан Алексић, један од наших најчитанијих писаца за децу и уредник Повеље.

Овом приликом наша библиотека је постала бројнија за 130 нових младих чланова који ће дружење са Дејаном Алексићем, писцима наше библиотеке и библиотекарима наставити на нашем Дечјем одељењу.
Детаљније

 

Библиотека у школи у природи

У сарадњи са Дечјим одмаралиштем “Гоч” за децу у школи у природи на Гочу приредили смо посебан књижевни  програм. Са децом су се дружили Коста Гарић, новинар РТС и писац за децу и Милоје Радовић, библиотекар и писац. Деца која су на Гоч стигла из и Ваљева (ОШ “Сестре Илић”) и Витковца (ОШ “Бранко Радичевић”) веома су активно  учествовала у програму, а на крају дружења замолила су писце да их посете у њиховим школама. Позив је радосно прихваћен. 
Детаљније

 

Вршњачка едукација

Вршњачка едукација један је од видова рада са децом који се показао као добар пример праксе у Народном библиотеци „Стефан Првовенчани”. Управо један овакав програм одржан је синоћ у Библиотеци. Ученице шестог разреда Основне школе „IV краљевачки батаљон” и редовне кориснице Дечјег одељења Анђела Плавшић и Нина Павловић говориле су својим другарима о даждевњацима.

За богату видео презентацију поткрепљену занимљивим  фотографијама овог необичног водоземца, Анђела и Нина су, поред електронских извора, користиле и књиге из фонда Дечјег одељења… Детаљније

 

Библиотека у ОШ "Јово Курсула"

Први овогодишњи књижевно – едукативни програм из серијала Библиотека у школи, школа у библиотеци, намењен ученицима првог разреда основних школа, односно најмлађим члановима Народне библиотеке  „Стефан Првовенчани“,  реализовали смо у ОШ „Јово Курсула“ из Краљева. Деца су са великим интересовањем и пажњом пратили причу о постанку књиге, писма и библиотека. У  књижевном делу програма  учествовали су писци за децу Драган Грбовић и Милоје Радовић. Овом приликом смо постали бројнији за деведесет нових, бесплатно уписаних младих корисника библиотечких услуга. Детаљније

 

Ко пуши – здравље руши

У четвртак, 31. јануара, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” одржана је едукативна радионица Мала школа здравља, поводом обележавања Националног дана борбе против дуванског дима. О штетности дуванског дима, деци су говориле докторка Драгана Милићевић и Снежана Апостоловић. Посебан део програма представљала је богата видео презентација и излагање волонтера Црвеног крста, Марине и Богдана, чиме је још једном потврђан добар пример праксе вршњачке едукације. Поред корисних питања, ученици Основних школа „Вук Караџић” и „Олга Милутиновић” из Годачице, поделили су са активистима Црвеног крста своје знање о штетности ове ружне навике, али и проблеме у настојању да се заштите од утицаја пасивног пушења. Детаљније

 

Страдања Жиче

У оквиру прграма Светосавски дани мр Драгољуб Даниловић одржао је предавање на тему Страдања Жиче. Налазећи се на месту укрштања многобројних путева прво седиште Српске архиепископије страдало је вековима од непријатељских војски. Страдања су почела најездом Монгола 1240. Током тринаестог века Жичу су опустошили Татари и Кумани, а у време Душанове владавине Жичу су угрожавали амбициозни мађарски великаши подстакнути папиним обећењем да ће  опростити свима „који буду пошли да се боре "cum paganis et schismaticis". Страдања Жиче су се наставила доласком Турака, а нису престала ни у двадесетом веку… Детаљније

 

Почело обележавање Савиндана у Библиотеци

Јуче је гост краљевачке библиотеке био ђакон Ненад Илић, редитељ, писац и слободни уметник. Он је најпре са ученицима ОШ „Живан Маричић“ из Жиче разговарао о славама у Срба, а потом је у вечерњем термину пред бројним Краљевчанимаодржао предавање „Црква, нација, држава“. Ђакон је указао на прилике у нашем и глобалном друштву, опасности потрошачке индивидуализације и плурализма, и као могући одговор упутио на размишљање о томе да превазилажење раскола и подела крене најпре из крила саме Цркве. 
Детаљније

 

Божићна прича

Поводом великог хришћанског празника Божића у Дечјем одмаралишту Гоч на Гочу, организовали смо веома занимљив и интерактивни књижевни програм под називом  Божићна прича. Са децом из основне школе  Свети Сава из Рибнице, гостима одмаралишта и Скијашког клуба дружио се Дејан Алексић, писац и уредник у нашој издавачкој делатности. Поред стихова из Божићне приче Алексић је говорио своје новије песме инспирисане народном књижевношћу, односно загонеткама, изрекама и пословицама. 
Детаљније

 

Звездано јато

Новогодишњи програм на нашем Дечјем одељењу, намењен нашим најмлађим члановима и суграђанима, окончан је стиховима и музиком. Наиме, чланови наше Књижевне радионице и хор Дечјег села ''Краљево'', под управом Лидије Спаски, приредили су програм ''Звездано јато'' којем су присуствовали бројни малишани и њихови родитељи. Спој стихова и полетних дечјих песама и овога пута разгалио је срца присутних. Те вечери и над Краљевом звездано јато било је видљивије него обично. Детаљније

 

Свракин сат тика-така, тика-така

Шездесетак ученика Основне школе ''Доситеј Обрадовић'' из села Врбе код Краљева приредило је, крајем минуле године, на нашем Дечјем одељењу, програм под називом Стиже Нова година по Свракином сату. Реч је о мини ''драматизацији'' романа ''Свракин сат'' наше колегинице Гордане Тимотијевић, некадашње ученице врбљанске школе. За овај роман Тимотијевићева је награђена наградом ''Раде Обреновић'' коју додељују новосадске ''Змајеве дечје игре''. Најзаслужнија за ову полетну представу и маштовите костиме је Софија Николић, библиотекарка школе у Врби.  Детаљније

 

Весела су деца сва, тра ла, ла тра ла, ла…

'' Весела су деца сва, тра ла, ла, тра, ла, ла,  весели су људи сви, заједно смо ја и ти…'' запевало је више десетина малишана, окупљених на Дечјем одељењу краљевачке Библиотеке, када се на вратима појавио глумац прерушен у Деда Мраза. Они су, наиме, присуствовали представи ''Није лако Деда Мразу и још некоме'' у којој су учествовали чланови Луткарске радионице. Њу већ шест година успешно води наша сарадница, учитељица Љуба Радета. Ученици Основне школе ''Вук Караџић'' направили су новогодишње честитке и изложили их пред нашим малишанима и њиховим родитељима. Завршна новогодишња представа наше Луткарске радионице, одржана пред крај минуле године, разгалила је срца и једних и других.  Детаљније

 

Мики Антићу од нас

Поводом осамдесет година од рођења великог књижевника Мирослава Антића, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ одржан је програм под називом Мики Антићу од нас, у коме су учествовали полазници Студија лепог казивања,  креативне радионице која се одржава у овој библиотеци. У мултимедијалном представљању, посетиоци су били у прилици да чују његову биографију, стихове песама, као и писмо које је упутио својим читаоцима, пре свега деци, где каже: „Ове песме сам записивао да лакше дишете. Да знате да имате негде у свету једног истинског пријатеља, који о вама брине друкчије него тата и мама, родбина или наставници у школи. Који о вама брине вршњачки. Јер, и ја сам вечити дечак, са једним седим чуперком на челу, али још увек плавим у души.“  Детаљније

 

Скакутава прича

У оквиру Бајкотеке ( програмског серијала намењеногпредшколцима), за будуће прваке из вртића Звездани Гај  из Рибнице припремили смо програм под називом Скакутава прича. Поред библиотекара и писаца Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” са малишанима се дружио господин Зоран Павићевић, вишеструки светски, европски, балкански и државни првак у падобранству. Он је веома занимљивом, необичном  и духовитом причом  провео малишане кроз чудесну исторују летења и падобранства.  Деца су била у прилици да у рукама држе фотографије, документа, новине, изузетно вредна  признања: медаље, пехаре, чак и маскоте са највећих првенстава у падобранству из друге половине прошлог века. Детаљније

 

Прича о животним вредностим

Почела је са радом едукативна радионица Лепо, лепо, коју води Марија Симовић, дечји библиотекар. Радионица се бави промоцијом позитивних модела понашања и препознавањем значаја животних вредности у међуљудским односима.

Учествовали су ученици четвртог разреда из ОШ „IV краљевачки батаљон”. За почетак смо разговарали о поштовању себе и других. У даљем раду говорићемо о одговорности, толеранцији, сарадњи, скромности, поштењу, изналазити креативне начине ненасилног решавања конфликата.
Детаљније

 

Пипи из суседства

За полазнике Бајкотеке, будуће прваке ОШ Четврти краљевачки батаљон, припремили смо програм под називом Пипи из суседства. Гост програма је била глумица Јасмина Радовић. Ова млада, даровита уметница  пеображена у Пипи Дугу Чарапу, популарну јунакињу Астрид Линдгрен,  водила је  најмлађе чланове наше библиотеке на узбудљиво, бајколико  путовање у написани свет. Упознала их је са њеним бројним пријатељима и  омиљеним ликовима из народних и уметничких бајки, из књига уз које је лепше расте. На крају програма  деца су се дружила са библиотекарима и корисницима услуга Позајмног и Научног одељења наше библиотеке.
Детаљније

 

Kључеви знања у Богутовцу

У оквиру пројекта Кључеви знања  намењеног  ученицима малих четворазредних школа који је финансијски подржало Министарство културе Србије,  данас смо се дружили са малишанима из ОШ „Ђура Јакшић” Конарево, огранак у Богутовцу.  У програму су учествовали Драгана Типсаревић, управник Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” и Милоје Радовић, библиотекар и писац за децу.  Ученици су активно учествовала у занимљивој  причи о радостима читања и учења . Показали су велико интересовање  и жељу да се укључе у рад наших креативних радионица. Библиотека је школу даривала вредним поклонима: енциклопедијама, комлетима лектире и бесплатним чланством за све ученике.
Детаљније…

 

Скакутава прича

У оквиру Бајкотеке ( програмског серијала намењеногпредшколцима), за будуће прваке из вртића Звездани Гај  из Рибнице припремили смо програм под називом Скакутава прича. Поред библиотекара и писаца Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” са малишанима се дружио господин Зоран Павићевић, вишеструки светски, европски, балкански и државни првак у падобранству. Он је веома занимљивом, необичном  и духовитом причом  провео малишане кроз чудесну исторују летења и падобранства…
Детаљније

 

Кључеви знања -Закута, Печеног, Милавчићи

Кључеви знања, пројекат намењен  ученицима малих четворазредних школа који финансијски подржало Министарство културе Србије,  днас је реализовани у истуреним одељењима Основне школе “ Бранко Радичевић у Закути, Печеногу и Милавчићу. Са децом су се дружилли писци  и библиотекари  Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” Верослав Стефановић и Милоје Радовић.  Деца су са нескривеном радошћу и великим интересовањем учествовала у занимљивој и интерактивној причи о постанку писма, књиге и библиотеке – куће свих кућа.
Детаљније

 

Кључеви знања – Каменица, Змајевац

 У оквиру пројекта Кључеви знања библиотекари Народне библиотеке "Стефан Првовенчани"обишли су данас истурена одељења Основне школе "Вук Караџић" у Каменици и Змајевцу. Идеја да се малишанима, који похађају удаљене сеоске школе, приближи библиотека и све услуге које она пружа, још једном је успешно реализована. Са циљем да се у овим школицама попуне већ постојеће библиотеке или формирају нове, библиотекари су на поклон однели комплете лектира од првог до четвртог разреда, као и велике илустроване дечје енциклопедије.
Детаљније…

 

Где год да сте, уз књигу се лепше расте

Ученици трећег разреда Основне школе Чибуковачки партизани  први су нас организовано посетили после завршених радова , односно реновирања наше Библиотеке. Са њима су се дружили библиотекари, информатичари,  писци наше Библиотеке, водитељи креативних радионица, али  и бројни корисници библиотечких услуга. Посебно је занимљиво било на Одељењу периодике где су се деца дружила са нашим најстаријим читаоцима који су им причали о радостима читања, односно о књигама уз које су одрасли и о књигама које сада читају.
Детаљније

 

16. октобар – Међународни дан хране

Међународни дан хране, већ традиционално, обележили смо заједничким програмом са Заводом за јавно здравље Краљево.  Организована је изложба здраве хране, као и ликовних и литерарних радова приспелих на конкурс који сваке године расписује  Завод за јавно здравље поводом кампање Октобар – месец здраве хране . Ове године  учесници програма су била деца из Краљева, Рашке и Новог Пазара награђена на литерарном конкурсу, песник Коста Гарић и ученици Етно одсека Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Краљева. 

 

Деца песници – песници за децу

На  конкурс Деца песници, песници за децу, који библиотека „Стефан Првовенчани“ организује по четрнаести пут, стигло је преко 300 радова. Награђено је једанаест аутора. То су: Виктор Миливојевић, Анђелија Миловановић и Анђела Анђелковић („IV краљевачки батаљон“, Краљево), Ана Драговић („Доситеј Обрадовић“, Врбa), Раде Јаблановић и Ненад Вукановић („Драган Маринковић Уча“, Адрани) и Марта Златић, Јован Несторовић, Алекса Денић, Анђелија Вукомановић и Петар Златић, из школе „Живан Маричић“, Жича, која је ове године апсолутни победник Конкурса.
Детаљније

 

Кључеви знања

У оквиру пројекта Кључеви знања, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” обишла је, у уторак, 2. октобра, са Црвеним крстом из Краљева, истурена одељења Основне школе „Стефан Немања” на Рудну, у Реци и Бзовику.

У програму који је био конципиран на разговору о књизи, библиотеци  и стваралаштву за децу, уопште, учествовали су Милоје Радовић, писац за децу, Јелена Андрић, дечји библиотекар, Иван Спасојевић, информатичар

Детаљније

 

Почела Дечја недеља

Народна библиотека "Стефан Првовенчани" отворила је 1. октобра Дечју недељу програмом Хајде да причамо о… принцезама. Уз богату видео презентацију о животу, навикама и најпознатијим принцезама, предшколцима и првацима из Основне школе Доситеј Обрадовић у Ратини, говорила је библиотекарка Јелена Андрић, представљајући истовремено и књиге о принцезама, које се налазе у  фонду Дечјег одељења.

У другом делу програма глумци краљевачког позоришта одиграли су луткарску представу Трапави змај.  Малишани су здушно учествовали бодрећи јунаке ове занимљиве представе. Детаљније

 

Краљевачка библиотека у Лазаревцу

На 24. Фестивалу хумора за децу, који је одржан од 18. до 20. септембра у Лазаревцу, успешно су учествовали писци и библиотекари из краљевачке библиотеке.
Писци за децу, Гордана Тимотијевић и Дејан Алексић, дружили су се са децом у Лазаревачким школама, на скупу библиотекара дечјих одељења учествовали су Милоје Радовић и Ивана Борисављевић, која се представила својим стручним радом.  Детаљније

 

Хајде да причамо о… принцезама

Програмом Хајде да причамо о… принцезама Народна библиотека „Стефан Првовенчани” отпочела је у петак, 31. августа, у вртићу Полетарац реализацију новог серијала за децу. У првом делу програма видео презентацију о принцезама, као и књиге на ту тему, деци је представила библиотекарка Дечјег одељења Јелена Андрић, док су у другом делу програма учествовали глумци краљевачког Народног позоришта Биљана Константиновић, Верољуб Андријанић и Предраг Павловић са луткарском представом о принцези Калигунди, принцу Ригоберту и змају Трапавку. Детаљније

 

Песничко јутро

Песинчко јутро смо организовали за децу из вртића Бамби у Рибници. У разиграној, ведрој и веселој причи  са најмлађим члановима Народне библиотеке Стефан Првовенчани дружили су се писци за децу: Нада Танасковић, Коста Гарић и Милоје Радовић.
Детељније…

 

Приче о псима

Пси у причама, али и у нашим стварним животима, имају веома важну улогу. О томе као и о пореклу паса, расама, одгајању, исхрани, здрављу, дресури и љубављу према човеку, деци из вртића „Пчелица“ причао је мр Мирослав Павловић.

На свој начин, у парку поред Градске пијаце, све је то испричала и керуша Вукосава и за трен је постала љубимац деце и бројних старијих суграђана.

 

21. јул 2012.

 

Библиотека у природи

Током лета, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ организује за децу едукативне и креативне програме у природи. Први је реализиван у градском парку недалеко од Ибра, а био је поцвећен Дану науке и годишњици рођења Николе Тесле. У програму су учествовали предшколци из вртића „Полетарац“ и новинар РТС Коста Гарића.

Следи едукативно забавни серијал „ Хајде да причамо о…“ а први ћемо посветити принцезама.
Детаљније…

 

Зуби, зуби

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” организована су, поводом обележавања XXII недеље здравља уста и зуба у Србији, два едукативна програма. Бројни малишани из предшколске групе IV краљевачки батаљон дружили су се са стоматолозима Сузаном Вучетић и Маријом Гороња-Петровић. Том приликом научили су шта је добро, а шта штетно за њихове зубиће, како да правилно одржавају хигијену уста и зуба, упознали су се са стоматолошким инструментима и демонстрирали ситуацију доктор-пацијент.
Детаљније

 

"Кључеви знања" у Годачици

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” отпочела је 15. маја, уз финансијску подршку Министарства културе, реализацију пројекта Кључеви знања, којим је обухваћена тридесет и једна четвороразредна школа на подручју Краљева. Идеја је да се ученицима ових удаљених школа приближе све услуге библиотеке и да се у њиховим школама формира мали приручни фонд, који ће чинити: енциклопедије, комплети лектира од првог до четвртог разреда, књиге савремених писаца за децу. Овај фонд остаје у трајном власништву школе и постепено ће се увећавати.
Детаљније

 

Уз бајке се лепше расте

Поводом 2.априла, Светског дана дечје књиге, краљевачка библиотека приредила је више програма у којима су учествовали наши најмлађи чланови. Данас је у читаоници на трећем спрату библиотеке одржан едукативни квиз ''Уз бајке се лепше расте''. Надметали су се ученици краљевачких основних школа ''Вук Караџић'' и ''Јово Курсула''. Они су ''дописивали'' бајке Ханса Кристијана Андерсена и Гроздане Олујић и препознавали ликове из савремене бајке ''Седмо краљевство'' наше колегинице Гордане Тимотијевић.
Детаљније

 

Лафонтен нам причао

У Народној библиотеци ''Стефан Првовенчани'' у току су ''Дани Франкофоније'' које одржавамо у сарадњу с Народном банком Србије. Већина програма дешава се на нашем Дечијем одељењу, уз присуство најмлађих Краљевчана и гостију из НБС. Први програм под називом ''Лафонтен нам прича'' одржан је синоћ у изузетној атмосфери читаонице на нашем трећем спрату. Лафонтенове басне на француском читала је Весна Ковач из НБС, а ликове из ових дела цртали су предшколци Основне школе ''Светозар Марковић''. Свечаној атмосфери нарочито су допринели ученици Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' и њихов професор Живојин Илић.
Детаљније

 

Диме, диме спаси ме

Поводом Националног дана против пушења, на Дечјем одељењу Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани'' одржана је још једна ''Мала школа здравља'' у којој су учествовали ученици градске Основне школе ''Светозар Марковић'', др Снежана Тендјера Милићевић из Завода за јавно здравље, Снежана Апостоловић и волонтери краљевачког Црвеног крста. Програм под називом ''Уживај без дуванског дима'' изазвао је велику пажњу присутних малишана,а др Снежана Милићевић им је говорила о штетности пушења и дуванског дима.
Детаљније

 

Деца су украс света

Гостовањем крушевачког дечјег песника Мома Драгићевића, синоћ је у краљевачкој библиотеци започето обележавање Дечје недеље. Осим Драгићевића, наступио је и Хор Дечјег села под диригентском управом Лидије Спаски. У току јучерашњег дана отворена је изложба керамичких радова ''Мале форме'' полазника вајарске радионице коју је водила Ана Јевтовић. Радионицу ''Пет чула и новац'' водиле су гошће из Народне банке Србије Весна Ковач и Снежана Радисављевић. Отпочела је са радом луткарска радионица ''Лутке, лутке'' коју води учитељица Љуба Радета.Детаљније 

 

Лепо, лепо

Млади су последњих година све више изложени насиљу и лошем утицају друштва, па је то један од разлога за покретање програма за рад са децом који ће се бавити препознавањем значаја животних вредности у међуљудским односима. Почела је са радом нова креативна радионица ЛЕПО,ЛЕПО. За почетак смо разговарали о поштовању и других. Учествовали су ученици из ОШ „Димитрије Туцовић. Водитељ радионице је Марија Симовић, андрагог. У даљем рсду говорићемо о поштовању, одговорности, толеранцији, сарадњи, скромности, поштењу, изналазити креативне начине ненасилног решавања конфликата.

 

1. април 2011.

 

16. октобар – међународни дан хране

Mеђународни дан хране обележили смо заједничким програмом са Заводом за јавно здравље Краљево. Учествовали су деца награђена на књижевном конкурсу који сваке године расписује Завод, ученици Етно одсекамузичке школе Краљево и песникиња Нада Танасковић. Истим поводом у Библиотеци су организоване две изложбе хране и Изложба најуспелијих ликовних радова деце са подручја Рашког округа.

 

15. октобар 2010.

 
Дечија недеља

Програми посвећени Дечјој недељи били су веома разноврсни, креативни и едукативни. Почели смо гостујућом изложбом Аверси и верси коју је приредио и отворио Душан Поп Ђурђев. У програму су, поред аутора, учествовали Тијана Мачужић, флаута и полазници Студија лепог казивања Кристина Живановић и Душан Маџаревић.

Два посебна програма приредили смо за децу из Дечјег села (учествовали су писци Игор Коларов и Бранко Стевановић) и за децу  на  Педијатријском одељењу Студеница.  Детаљније…

12. октобар 2010.

 

 Лутке, лутке… 

 Полазници наше Луткарске радионице, малишани узраста од треће до седме године живота, коју, иначе, води учитељица Љуба Радета, извели су  комад Ружно паче и на тај начин означили крај рада. Ново окупљање наших најмлађих полазника заказано за јесен. Фотографије са завршне радионице говоре више од текста: лутке с луткама. 

 
 Довиђења, вртићу…

 Довиђења, вртићу, добар дан, школо, назив је програма који је пред крај школске школске године одржан у Народној библиотеци Стефан Првовенчани. Наиме, читаоницу нашег Дечјег одељења улепшали су предшколци Основне школе Светозар Марковић, њихови родитељи и васпитачи. Букете стихова њима су даривали песници Драган Грбовић и Милоје Радовић,а малишани су им узвратили својим рецитацијама и креацијама од папира.

Детаљније…

 

 Школа и трешње за петицу

Крај школске године ученици, предшколци, наставници и васпитачи Основне школе Доситеј Обрадовић из Драгосињаца, живописног села подно Гоча, дочекали су из стихове и – трешње. У посети су им били дечји песници, запослени у Народној библиотеци Стефан Првовенчани, Гордана Тимотијевић,  Милоје Радовић и Милош Милишић. Школу, иначе, похађа тридесетак ученика из Драгосињаца и околних села. Стихове гостију саслушали су хладу зеленила уређеног школског дворишта.

Детаљније…

 
 "Чаробница" ученика из Врбе

Поводом 2. априла, Светског дана дечје књиге и Васкрса, најзначајнијег хришћанског празника, ученици Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Врбе приредили су, синоћ, на Дечјем одељењу краљевачке библиотеке незаборавну представу и изложбу под називом „Реч чаробница“. Бројни љубитељи писане речи за децу, малишани и њихови родитељи, изашли су из библиотеке очарани маштовитошћу врбљанских ученика који су, с великим полетом и умешноћшу, Краљевчанима подарили програм за памћење и изложбени простор украсили својим радовима.

Детаљније…

 

Чудесна створења на трећем спрату библиотеке

Народна библиотека Стефан Првовенчани покренула је још један едукативни програм за најмлађе Краљевчане. Реч је о програму Чудесна створења планете Земље којем ће моћи да присуствују сви заинтересовани малишанима из града на Ибру.
Првом сусрету с чудесним створењима, на трећем спрату библиотеке, присуствовали су ученици Основне школе Четврти краљевачки батаљон, а њих је, заправо, кроз занимљиви свет животиња водио београдски песник Бранко Стевановић, некадашњи радник београдског Зоолошког врта. Стевановић је, веома заинтересованим малишанима, причао о угроженим животињским врстама, као што су вукови, медведи…и неке врсте птица, попут белоглавог супа, утве златокриле, рода…
Детаљније…

 
Рачунарска причица

За полазнике Бајкотеке из ОШ Светозар Марковић, Радован Вукомановић, инжењер информатике и члан Градског већа, прирпемио је веома  занимљиву и поучну причу о  рачунарима, мобилним телефонима, интернету и другим савременим техничким средствима. Уз помоћ савремене технике, а пре свега његове омиљене народне бајке,  своје нове, мале пријатеље водио је у бајколику земљу Шпанију.
12. фебруар 2010.

Савиндан у Библиотеци

Обележавање Савидана протекло је у знаку едукативних програма који су организовале наше креативне радионице.

Свети Сава – оснивач прве српске болнице

О доприносу Светога Саве развоју медицине и здравства у Србији полазницима Еколошке радионице и ученицима трећег разреда Основне школе Светозар Марковић говорио је мр Живко Славковић, билог и водитељ наше Еколошке радионице. Подсећање на оснивање болнице у Студеници, пре осм стотина година, пропраћено је показивањем биљака  од којих су некада прављени лекови, а сваки ученик је на поклон добио штампану брошуру са описом  лековитог биља и начином његове употребе у  лечењу неких  болести.
27. јануар 2010.

Свети Сава у свим временима

Предавање Биљане Даниловић, археолога и водитеља Археолошке радионице имало је за циљ да полазницима наших креативних радионица дочара време у којем је живео и деловао Свети Сава, али и да укаже на непролазност његове мисли и на њихову актзуелност данас.
27. јануар 2010.

Ускликнимо с љубављу

Програм Ускликнимо с љубављу наменили смо нашим најмлађим читаоцима.. Вероучитељ Владимир Јовановић је на интересантан и веома сликовит начин испричао причу о принцу који се уздигао у светитеља, учитеља, просветитеља, а деца су одговорила цртежима од којих смо приредили изложбу у холу Библиотеке.
27. јануар 2010.

Свети Сава у причама

Наша Луткарска радионица коју води Љуба Радета припремила је, поводом Савиндана, посебну луткарску представу са мотивима из народних прича које говоре о Светом Сави. У представи су, поред полазника радионице, учествовали и њихови родитељи.
25. јануар 2010.

Библиотека у ОШ Свети Сава

За ученике Основне школе Свети Сава у Рибници припремљен је посебан књижевни програм. Учествовала је песникиња Нада Танасковић, Миња Главчић, полазница наше Књижевне радионице и фолклорна група Основне школе Свети Сава. Овим програмом школа је отпочела Светосавске свечаности. Овом приликом је бесплатно у Библиотеку уписано 70 ученика ове школе.
25. јануар 2010.

Библиотека у ОШ Јово Курсула

Едукативни програм Библиотека у школи-школа у Библиотеци ове године смо започели у Основној школи Јово Курсула. Учествовали су песници библиотекари Милош Милишић и Милоје Радовић. Поред ученика првог разреда посебан програм је приређен и за предшколце у овој школи. Овом приликом бесплатно је учлањено ученика 79 ученика.
22. јануар 2010.

Божић

У сарадњи са децом из вртића Полетарац, вероучитељом Владимиром Јовановићем и васпитачицом Аном Пантовић приредили смо пригодан едукативни програм посвећен Божићу. Доживљај Христовог рођења деца су ликовно дочарала групним и појединачним радовима који су изложени у холу Библиотеке.
5. јануар 2010.

 
Слова, слова

У сарадњи са Дечјим клубом без дискриминације Вера – љубав – нада и Друштвом Светога Саве приредили смо едукативни програм за децу  са посебним потребама под називом СЛОВА, СЛОВА. Причу о постанку слова казивао је библиотекар Милоје Радовић, а овом приликом 31 дете је бесплатно учлањено у Библиотеку.
25. децембар 2009.

 
Обележен Светски дан хране

Поводом 16. октобра – Светског дана хране, у Библиотеци je приређен посебан едукативно-уметнички програм. Учествовали су ученици Етномузиколошког одсека Музичке школе Краљево, писци за децу: Дејан Алексић, Драган Грбовић, Милоје Радовић и деца награђивана на литерарном конкурсу Завода за јавно здравље Краљево.
Истим поводом приређене су и две едукативне изложбе: здраве хране и најуспешнијих радова ученика основних школа са подручја рашког округа.
17. октобар 2009.

Семинар о стимулацији читања код деце

У оквиру Дечје недеље у четвртак и петак, 1. и 2. октобра 2009. године на III спрату Библиотеке одржан је семинар за школске библиотекаре под називом Стимулација читања код деце и деце са посебним потребама. Предавачи су биле, драге нам гошће, из Гетеборга (Шведска) Еугениа Гранат, координатор за мултикултурализам и Малин Колдениус, консултант за библиотеке и учење.
Полазници семинара могли су из прве руке да сазнају о начину рада шведских библиотекара и како приближити писану реч деци од малих ногу и на тај начин пробудити љубав према књизи.  Детаљније…

   

Хиљаду књига малишанима из Дечјег села

Представници Народне библиотеке Стефан Првовенчани и Радио Београда уручили су штићеницима СОС Дечјег села на Берановцу код Краљева хиљаду књига, прикупљених, иначе, у акцији националне радио станице „Књига солидарности“. Том приликом приређен је и књижевни програм у којем су учествовали песници за децу Милоје Радовић и Надежда Танасковић и глумац Милан Цаци Михаиловић, првак београдског „Атељеа 212“.
Заиста сам срећан што смо у сарадњи с краљевачком библиотеком спровели ову акцију и што смо се дружили са овом дивном децом. Свакако ћемо још који пут овде доћи – рекао је Братислав Милановић, уредник Редакције за културу Радио Београда. Детаљније…

   

Почетак Дечје недеље уз песму

Почетак Дечје недеље, у читаоници на трећем спрату Народне библиотеке Стефан Првовенчани, протекао је у изузетно свечаној атмосфери. Песник Дејан Алексић је, уз коментар да се ради о „можда најважнијој недељи у календару,“ на отварању ове седмодневне манифестације (од 1-8.октобра) прочитао песму, написану за ову прилику.
Пред бројним малишанима, њиховим родитељима и васпитачима, наступили су Јована Милетић и Андреа Ћирић, чланице наше Књижевне радионице. Њихови радови награђени су на овогодишњем Фестивалу дечјег хумора у Лазаревцу. Публици су се поклонили и најмлађи чланови Луткарске радионице. Детаљније…

   

Бројним програмима обележавамо Дечју недељу

Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ припремила је богат програм обележавања предстојеће Дечје недеље (1-8. октобра). Бројни садржаји, углавном књижевног типа, биће изведени у читаоници Дечјег одељења, на трећем спрату, у Дечјем селу на Берановцу, у основним школама…
Дане посвећене дечјем стваралаштву и правима, отвориће песник Дејан Алексић, један од најпознатијих и најчитанијих песника за децу. Предвиђен је и наступ ученика етно-одсека Музичке школе и чланова Луткарске радионице градске библиотеке.
Библиотекарке из Гетеборга Еугенија Гранат и Малин Колдениус одржаће семинар из области библиотекарства и, уз професора Зору Баралић, учествовати у програму „Краљево чита“. Предвиђен је и наступ чланова Књижевне радионице, награђених на Дечјем фестивалу у Лазаревцу. Детаљније…

Дечји фестивал у знаку Краљевчана

Управо завршени Дечји фестивал у Лазаревцу прошао је у знаку најмлађих аутора, чланова креативних радионица краљевачке библиотеке. Награђени су ученици-песници Милош Мацан, Андреа Ћирић, Јована Милетић и Ирена Ђуровић. Међу најбољима био је и млади карикатуриста Ђорђе Јанковић.
У категорији афирмисаних песника за децу, награда “Сребрно Гашино перо” припало је Дејану Алексићу, уреднику у нашој издавачкој делатности.
Током Фестивала презентована је програмска акција наше библиотеке “Краљево чита” која је изазвала велико инетересовање код библиотекара из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине. Детаљније…

   
Стигле лутке

Ускоро крећу с радом све наше креативне радионице. Имамо их четрнаест и углавном су намењене предшколцима и основцима. На наш позив да се пријаве, одазива се велики број нашим најмлађих суграђана. Синоћ је започела с радом Луткарска радионица коју води госпођа Љуба Радета.
Десетак дечака и, углавном, девојчица дошло је, с родитељима, синоћ на први овогодишњи сусрет у Луткарској радионици која ће се, иначе, одржавати сваког понедељка од 17-18 часова. С одушевљењем су се прихватили лутака, па се није знало које је лепши. 

Као и до сада радићемо луткарске представе, односно текстове који су прилагођени најмлађем узрасту. Права је милина бити с малишанима који су вредни, послушни и жељни игре и дружења – каже госпођа Љуба Радета.

 
Малишани су с пажњом гледали прошлогодишњу завршну представу Луткарске радионице Снежана и седам патуљака и обећали да ће и они бити добри глумци.
8. септембар 2009. 
 
Библиотека вас чека

Драги ученици, честитамо вам почетак нове школске године. Желимо вам, како се некад говорило, пуно среће и петица пуне вреће. Ми смо на истом месту и чекамо вас. За вас и с вама ће и ове године радити наше креативне радионице: Бајкотека, Луткарска, Све од папира, Новинарска, Студио лепог казивања, Еколошка, Етнолошка, Информатичка, Културолошка, Књижевна, Са децом око света, Библиотекарска, Мала школа здравља и Мала школа анимираног филма. Биће места у њима за свако заинтересовано и вредно дете. Дођите и пријавите се. Код нас је све бесплатно.
Луткарска и радионица Све од папира почињу с радом у понедељак, 7. августа, од 17 часова, на нашем трећем спрату. Током септембра кренуће и остали с радом. Сваке среде заједно ћемо читати књиге. Знате да Краљево чита.
Реците свима да имате маму, тату, бату секу… и Народну библиотеку.
Ваша Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева
2. септембар 2009.

 

Читаоница у парку

Своју програмску акцију Краљево чита НБ Стефан Првовенчани неће обустављати ни током летњих месеци. Сваке среде краљевачким малишанима и даље ћемо приређивати читалачке часове: у двориштима њихових вртића и оближњим парковима. Већ смо посетили вртић Младост у насеља Моша Пијаде. Малишанима је тамо читао глумац Славољуб Ђорђевић, а ове недеље били смо у вртићу Пчелица, у парку Пљакин шанац. Живахним дечацима и девојчицама песме Бранка Стевановића о животињама читао је глумац Миле Цвијовић.
Програмску акцију Краљево чита, којом код најмлађих Краљевчана популаризујемо књигу и читање, започели смо, на Тргу српских ратника, у мају ове године и спроводићемо је до краја године. У њој је до сада учествовало више стотина краљевачких предшколаца.
8. јул 2009. 

Читаоница у парку
   

Краљевска прича

Преко две стотине програма изведено је на нашем Дечјем одељењу од почетка до краја управо завршене школске године. Извели су их најмлађи Краљевчани, окупљени у 16 креативних и 9 едукативних група и радионица које, иначе, воде запослени у НБ Стефан Првовенчани, бројни сарадници, професори и васпитачи. Поводом завршетка рада већине наших радионица, уприличена је конференција за штампу, на којој су новинарима презентовани резултати вишемесечног рада.
Заиста имамо чиме да се подичимо јер смо успели да окупимо велики број малишана који су вредно и марљиво похађали наше радионице. Желим посебно да истакнем нашу програмску акцију Краљево чита која је изазвала велико интересовање јавности и наишла на одличан пријем код наших суграђана – истакла је Драгана Типсаревић, управница НБ Стефан Првовенчани.
Милоје Радовић, библиотекар Дечјег одељења, побројао је бројна признања која су освајали „наши“ малишани, посебно истакавши талентоване полазнике Књижевне радионице.

Краљевска прича

Своје утиске о раду с децом изнеле су Љуба Радета и Славица Милетић из Луткарске и Радионице све од папира. Новинарима је на крају приказан седмоминутни филм Краљевска прича, чији су аутори малишани из Радионице анимираног филма коју, иначе, води Никола Масловара.
Након летње паузе, у септембру ће поново прорадити све наше радионице. Уколико буде интересовања, неке од њих ће радити и током лета.
6. јул 2009.

 
КРАЉЕВО ЧИТА  
Петак, 8. мај  

Трг српских ратника у Краљеву био је, крајем минуле недеље (8. маја 2009.)  претворен у читаоницу. Више стотина малишана, предшколаца и ученика градских основних школа, запосело је централни градски простор и с пажњом, шездесетак минута, слушало читаче, промотере манифестације Краљево чита, чији је организатор и домаћин била Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева.
Позиву да одабране текстове из дечје литературе јавно читају, одазвали су се угледни српски писци, спортисти, глумци, лекари свештеници. Међу њима били су легендарни кошаркаш Владе Дивац, писци Горан  Петровић и Дејан Алексић, протојереј Љубинко Костић, педијатар др Срђан Данојлић, глумци Снежана Дивац и Миле Недељковић и филмски стваралац Милан Никодијевић. Међу читачима био је и Љубиша Симовић, градоначелник Краљева који је означио почетак „читалачког часа“.

Постер Краљево чита
Присутне у центру Краљева поздравио је и Сретен Угричић, директор Народне библиотеке Србије.

Отварање манифестације Краљево чита

Дивац са чланском картом библиотеке

  
     

Део свог живота провео сам у Краљеву. Тада сам био члан краљевачке Библиотеке. Почаствован сам позивом да  учествујем у овако добро осмишљеној и изведеној манифестацији – рекао је Владе Дивац. Њему је управница Библиотеке  Драгана Типсаревић уручила „нову“ чланску карту.
Јавне личности из града на Ибру ће, према замисли библиотекара, сваке среде читати краљевачким малишанима и тако подстицати код њих љубав према књизи и читању.
Наша жеља је да децу уведемо у фантастични свет књига и да код њих пробудимо љубав према читању, развијемо креативност и подстакнемо машту. Слушањем деца вежбају стрпљење, истрајност и способност концентрације. При том, богате речник и повећавају шансе да касније буду успешни – каже Драгана Типсаревић, управница Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева.
11. мај 2009. 

 Владе Дивац        Љубиша Симовић, градоначелник             Љубинко Костић, свештеник

 Дејан Алексић, песник за децу       Снежана Дивац, глумица

          Милан Никодијевић,филмски стваралац

 Миле Недељковић, глумац       Срђан Данојлић, педијатар