ВестиПовељаПовеља 3/2008

Нови број часописа Повеља Народне библиотеке Стефан Првовенчани отвара поезију Милана Вучићевића, Бојане Стојановић-Пантовић и Петра Милорадовића. Следе приче Срђана Папића и Милана Ђорђевића и нове песме Фарука Шехића и Светислава Брковића.
С новим бројем часописа Повеља одштампани су и њени књижевни додаци Види чуда и Препоручено.

 

Додатак Препоручено

Додатак Види чуда

У новом броју Повеље рубрика Премошћење доноси занимљиву приповест руског емигрантског писца Сергеја Довлатова Компромис осми, у преводу Радмиле Мечанин. У Песниковом избору поезија и запис о њој Петра Пајића, једног од наших најпознатијих песника средње генерације, док у Понирању Александер Фјуит пише о Јосифу Бродском.
У рубрици Поводом Мирјана Стошић промишља о одликама Домановићевих сатира, а Приступи доносе критичке коментаре о новим књигама песника Владимира Копицла, Милана Ђорђевића, Владислава Бајца, Михајла Пантића, Бојане Стојановић-Пантовић…
Александар Гаталица пише о музици која се види, а театролог Александар Милосављревић о аспектима два извођења Шекспировог Сна летње ноћи. У Позитиву је писац Мирко Демић, у Појмовнику Урош Петровић…
У додатку Види чуда, у којем о детињству и прошлим временима приповедају писци за децу, објављена су сећања Моше Одаловића, једног од најпопуларнијих песника за најмлађе. У сету прича Дај ми све трешње, Одаловић на изузетно емотиван начин, маниром искусног писца који уме да успостави баланс између сете и фактографије, сведочи о свом, косметском завичају, школским друговима, родитељима, бунарџијама, пољарима…страдању својих сународника крај Ситнице која  крвава проноси коње и јунаке. Одаловићеве приче за сузе и смех, потресно су сведочанство о косметским Србима и одрастању у епским условима љубави и туге.
Међу корицама додатка Препоручено налази се средњовековни роман у стиху Филомела, француског писца из друге половине 12. века Кретјена де Троа. Роман са 1.500 стихова са старофранцуског језика превео је Коља Мићевић.
2. фебруар 2009.