Библиотека је и културни центар који организује преко 50 књижевних  и едукативних програма годишње (промоција, трибина, предавања). Наши гости су познати писци, песници, есејисти, књижевни критичари, историчари и стручњаци из разних области.

Са Народним музејом и Књижевним клубом Краљево, Библиотека организује најзначајнију манифестацију у култури Краљева – Жички духовни сабор – Преображење са традицијом од 20 година. Реч је о једној од најзначајнијих културних манифестација у Србији.

Манифестација се симболично везује за Жичу, на чију се традицију и веру у преображење ослања настојећи да, кроз јасно профилисане садржаје, афирмише праве вредности.Уз низ пратећих програма (свечаност отварања, изложбе, промоције, песничко вече, музички програм), централни део манифестације посвећен је добитнику* награде Жичка хрисовуља која се, по одлуци жирија, додељује нашим најистакнутијим песницима за понирање у дубине нашег песничког наслеђа и допринос савременој српској поезији.

Hrisovulja
Hrisovulja

Награда је у форми хрисовуље, а уз њу се добитнику дарује и икона Преображења Господњег. Сам свечани чин уручивања се дешава у манастиру Жича 19. августа. Иза манифестације остају трајни белези – зборници о добитнику, који су наш допринос тумачењу савремене српске поезије. У Повељиној едицији Преображење, у штампи је 15 по реду зборник под насловом Петар Пајић, песник.
*Жичку хрисовуљу добили су: Добрица Ерић, Милутин Петровић, Миодраг Павловић, Љубомир Симовић, Иван В. Лалић, Милосав Тешић, Бранислав Петровић, Стеван Раичковић, Алек Вукадиновић, Матија Бећковић, Борислав Радовић, Рајко Петров Ного, Милован Данојлић, Мирослав Максимовић, Злата Коцић, Ђорђо Сладоје, Новица Тадић, Братислав Р. Милановић, Петар Пајић.

У периоду који је дужи од две деценије, Библиотека је организатор Светосавске академије са пригодном беседом коју држе најпознатија имена наше историографије и књижевности и пригодним уметничким програмом.

Краљевданаска беседа је наслов прграма који се традиционално одржава поводом Краљевдана (7. октобар), празника наше општине. Беседу о првом српском краљу и писцу, чије име носи наша Библиотека, говоре наши најистакнутији историчари, писци, песници…

Прва недеља октобра посвећена је деци и Библиотека се низом разноврсних програма, од којих су неки традиционални, укључује у Дечју недељу.