Народна бибиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево је културно средиште локалне заједнице. У настојању да пратимо актуелности на књижевној и уметничкој сцени и у различитим научним областима, годишње приређујемо више од 200 различитих програмских садржаја – књижевних промоција, предавања, трибина.

Са Народним музејом Краљево и овдашњим Књижевним клубом, Библиотека организује Жички духовни сабор Преображење, једну од најзначајнијих културних манифестација у нашој земљи, са традицијом дугом три деценије.

Манифестација се симболично везује за манастир Жичу и њено вековно трајање, а израсла је на идеји да се афирмише и оснажи духовно и културно наслеђе које Жича означава. Програмски концепт манифестације је прецизно осмишњен, па је централни део манифестације посвећен добитнику Жичке хрисовуље, која се додељује савременим српским песницима за понирање у дубине нашег песничког и културног наслеђа и допринос савременој поезије. У пратеће програме манифестације убрајамо свечано отварање Сабора, изложбе, промоције, песничке вечери и музичке програме.

Песничко признање је у форми хрисовуље, а уз њу се лауреату дарује и икона Преображења Господњег. Свечани чин уручења награде приређујемо у манастиру Жичи 19. августа, на дан Преображења Господњег. Као трајни писани траг, сваке године након Манифестације, штампамо зборник о песничком стваралаштву актуелног добитника, као значајан допринос тумачењу савремене српске поезије.

Досадашњи добитници Жичке хрисовуље су Добрица Ерић, Милутин Петровић, Миодраг Павловић, Љубомир Симовић, Иван В. Лалић, Милосав Тешић, Бранислав Петровић, Стеван Раичковић, Алек Вукадиновић, Матија Бећковић, БорисЛАВ Радовић, Рајко Петров Ного, Милован Данојлић, Мирослав Максимовић, Злата Коцић, Ђорђо Сладоје, Новица Тадић, Братислав Р. Милановић, Петар Пајић, Иван Негришорац, Гојко Ђого, Петар Цветковић,  Ранко Јововић, Ђорђе Нешић, Живорад Недељковић, Мошо Одаловић,  Стеван Тонтић и Владимир Јагличић.

Библиотека је организатор и Светосавске академије, градске манифестације са тродеценијском традицијом, у оквиру које приређујемо светосавску беседу и пригодан уметнички програм.

Краљевданска беседа је програм који се традиционално одржава поводом Краљевдана (7. октобра), празника нашег града. Беседу о првом српском краљу и писцу, чије име носи наша Библиотека, говоре најистакнутији српски историчари, писци, песници, уметници…

Прва недеља октобра посвећена је деци, а наша Библиотека се, низом програма намењених најмлађима, укључује у обележавање Дечје недеље.