Дечје одељење смештено је у најатрактивнијем и најфункционалнијем делу зграде Библиотеке. Простире се на 320 м2, а осмишљено је и опремљено као вишенаменски простор, с обзиром на то да се у њему приређују културно-образовни програми, креативне и едукативне радионице и изложбе.

Корисницима је омогућен слободан приступ књижном фонду Дечјег одељења, а њиме су сабране домаће и стране књиге за децу узраста до 14 година, сликовнице за најмлађе (3Д књиге, бојанке, слагалице, словарице), едукативне друштвене игре, богата збирка стрипова, педагошка литература за родитеље и референсна збирка.

Књиге су сложене по УДК систему, док је лектира за основну школу издвојена и класификована по разредима.

Посебно актрактиван део овог фонда је збирка стрипова која је формирана 2005. године. Такозвана Стрипотека броји 40 наслова и 80 годишта стрипова и једина је таква збирка на дечјим одељењима библиотека широм наше земље, што је чини још значајнијом.

Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије, године 2014. формиран је Кутак за тинејџере, са посебно издвојеним књижним фондом. Обезбеђен је и посебан рачунар за потребе ове категорије корисника, уз могућност бесплатног коришћења бежичног интернета. Кутак је отворио Урош Петровић, популарни писац за децу и младе.

У организацији програмске делатности Дечјег одељења водимо се моделом интерсекторске сардање који подразумева заједничке активности са школама, вртићима, невладиним организацијама, Заводом за јавно здравље, Домом здравља, Црвеним крстом, Дечјим селом, Народним музејом, Позориштем, Центром за социјани рад…

Простана, светла и модерно опремљена читаоница Дечјег одељења, са 25 корисничких места, доступна је нашим најмлађим члановима за индивидуални или групни креативни рад и учење.

На Дечјем одељењу раде:

Марија Симовић, дипл. библиотекар

Ивана Ђикић, дипл. библиотекар

контакт телефон: 036 321 377 лок. 111