ВестиПовеља

Прича Судбине сестара Светислава Басаре отвара нови број часописа Повеља, чији је издавач Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева, а следе песме Гојка Божовића, Владимира Стојнића, Слободана Стојадиновића, Рада Танасијевића, Бориса Капетановића, Драгана Ђоковића, као и проза Тихомира Нешића.
Уз овај број штампане су и Повељине „новине“ Појединачно које доносе интервју с писцем Владаном Матијевићем.У додацима Види чуда објављујемо сећање на детињство Данила Николића (Лажи, лажо, да се веселимо) и записе бугарске песникиње Цветанке Еленкове Ране од слободе, у преводу Велимира Костова и Денка Рангелова.

 

 

 

 

Рубрика Премошћење  часописа Повеља доноси приче чешког писца Михаила Вивега, Енглескиње Ен Енрајт и Немца Ксавера Бајера у преводима Татјане Мицић, Ђорђа Кривокапића и Милана Пртењака. У Песниковом избору је Ибрахим Хаџић, у Просторима Срђан Старчевић.
У Понирањима Милета Аћимовић Ивков пише о „новом смеру“ у поезији Новице Тадића, Соња Веселиновић о „Растку Петровићу у улози домаћина и госта у Италији“, Ана Марковић о „Поетици митологизације у делу Слободана Џунића“.
Приступи доносе критичке осврте на нове књиге Владимира Пиштала, Драгана Стојановића, Милоша Милишића, Предрага Црнковића… из пера Јелене Кнежевић, Драгице С. Ивановић, Александра Б. Лаковића и Тијане Пижурице.
Повељу затвара Позитив Срђана Тешина и Појмовник Предрага Крстића.
27. август 2009.