ВестиПовеља

На предстојећем Сајму књига у Београду, штанд Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева и овог пута биће „крцат“ делима савремене српске поезије. Краљевачка библиотека, најагилнији издавач из овог дела Србије, већ се афирмисала као „најозбиљнији“ штампар песничких књига, а да је тако, потврђују бројне награде њеним ауторима.
Живорад Недељковић, главни и одговорни уредник издавачке делатности краљевачке библиотеке, наглашава да је овогодишња продукција стандардна по броју објављених књига и „разнолика по поетичким усмерењима“.
– У библиотеци „Поезија, данас“ објављено је 9 песничких књига савремених српских песника. Неки од њих су одавно класи ци наше књижевности: Раша Ливада чије три поеме објављујемо у књизи „Још једино ти можеш“ и Доброслав Смиљанић са књигом изабраних песама „Искушења невидљивог“; други су у потпуној стваралачкој зрелости: Мирољуб Тодоровић са књигом „Љубавник непогоде“ и Верослав Стефановић, чији се тихи лирски глас изнова потврђује у књизи „Посед година“.Две песникиње, Снежана Минић у књизи „Злато и сребро“ и Ана Ристовић књигом изабраних песама „П.С.“ доказују да припадају најужем вредносном кругу наше савремене поезије – каже Живорад Недељковић.

Књига под називом „Седам малих књига“ Милоша Латиновића, наглашава Недељковић, доноси занимљив искорак у поетици овог прозаисте јер „вишеслојни и жанровски неодређени, ови текстови се читају превасходно као поезија“.
– Чисту лирику, неоптерећену канонима и традицијом, срећемо у два млада, поетички сасвим формирана песника; у књизи „Кофери Џима Џармуша“ коју потписује Петар Матовић и у књизи Николе Живановића, именованој „Астапово“. У библиотеци „Посед поетике“ објављујемо две теоријске књиге, збирку критичких и есејистичких огледа Михајла Пантића „Други свет иза света“ и огледа „Облаци, шкољке, траве“ Ане Гвозденовић, о путописима Милоша Црњанског – наводи Недељковић.
У сарадњи с манастиром Жича, краљевачка библиотека објавила је и песничку књигу „Жича пчелино чедо“ Моша Одаловића. Књига је штампана у поводу осам векова жичке богомоље и с благословов епископа жичког господина Хризостома.
– Песму су тематски повезане и разврстане у седам циклуса. Кроз њих је дат део живота и историје Жиче: грађење, осликавање, страдање, рушење и поновно зидање. Ту историју, у Мошовим песмама, ствара народ окупљен око манастира. Мошо Одаловић је од речи сачинио грађевину, у славу Жиче и у славу поезије – оцењује уредница књиге Гордана Тимотијевић.
Књигу је илустровао Младен Анђелковић из Зрењанина, а графички дизајнирао, као и остала библиотекина издања, Драган Пешић.

Сајам књига у Београду 2009
Хала 1а

Распоред промоција на штанду (1604) Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева

Уторак, 27. октобар, 12 часова
Мошо Одаловић, Жича пчелино чедо
Верослав Стефановић, Посед година

Среда, 28. октобар, 12 часова
Мирољуб Тодоровић, Љубавник непогоде
Милош Латиновић, Седам малих књига

Четвртак, 29. октобар, 13 часова
Петар Матовић, Кофери Џима Џармуша
Никола Живановић, Астапово

Петак, 30. октобар, 18 часова
Ана Ристовић, П.С.
Доброслав Смиљанић, Искушења у невидљивом
Раша Ливада, Још једино ти можеш (постхумно)

Субота, 31. октобар, 12 часова
Михаило Пантић, Други свет иза света
Ана Гвозденовић, Облаци, шкољке и траве

20. октобар 2009.