Иако по поетичким поседима веома специфичан, Живорад Недељковић је песник који својом поезијом отвара просторе за другачије поетике од оне која је њему блиска. Његова способност да асоцијативне елементе у својој песми доведе до инстанце игре, вероватно је највиталнији део његове поетске природе и доказ стваралачког рефлекса. Чини он то и забаве ради: стојимо крај прозора наше редакције који гледа на улицу. Коловозом пролази камион натоварен циглама. То је довољна иницијална реалија за песника. Возило – кретање – пролазност – цигле – глина – која јесмо. Дода се по која рима, чиме Живорад често нагласи скептицизам према римованом версу, па имамо и цигле и стигле и – гле, случај хоће да у песничку слику уђу и кригле што увис су се дигле, но то је већ ванкњижевни контекст…"

Ово је, тумачећи стваралачке поступке пријатеља и колеге на синоћној промоцији књиге Овај свет Живорада Недељковића, одржаној у читаоници на трећем спрату краљевачке библиотеке, између осталог, рекао песник Дејан Алексић. Најновија Недељковићева књига, за коју књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков каже да је „ најубедљивије овогодишње песничко дело“, објављена је овог лета у београдској издавачкој кући Архипелаг.
Недељковић је, иначе, главни и одговорни уредник издавачке делатности краљевачке библиотеке, а за своја претходна песничка остварења награђиван је најугледнијим књижевним признањима. Песме из његове књиге Овај свет казивао је глумац Миле Недељковић, а своје тачке имале су флаутисткиње Сандра Ковачевић и Адриана Остругнај, ученице Музичке школе Стеван Мокрањац из Краљева.
17. децембар 2009.