ВестиПовеља

Да је Краљево, захваљујући Народној библиотеци Стефан Првовенчани, одиста српска песничка престоница, потврдило је представљање књига с издавачким знаком ове установе у Културном центру Београда. Овој промоцији присуствовао је велики број престоничких писаца, књижевних критичара, универзитетских професора. Они ниси штедели речи хвале на рачун краљевачке библиотеке, а проф. др Бојана Стојановић-Пантовић наглашава да „више нема сумње где се налази најпрестижнији издавач песничких књига.
– Краљевачка библиотека постала је прави издавачки гигант књига из области поезије. Уреднички тим, годинама већ, пажљиво и зналачки бира рукописе који нашу књижевност чине виталном. Овога пута одштампане су и две есејистичке и једна прозна књига. Ова дела одликују се и изванредном графичком опремом. Сигурна сам да нема аутора који не прижељкује да објави књигу у Краљеву – каже Бојана Стојановић-Пантовић.

Пред бројном престочничком публиком представљено је 12 књига из едиција Поезија, данас, Посед поетике, Засебне књиге…чији су аутори Доброслав Смиљанић, Ана Ристовић, Мирољуб Тодоровић, Ана Гвозденовић, Михајло Пантић, Милош Латиновић, Раша Ливада (постхумно), Никола Живановић, Петар Матовић, Снежана Минић, Верослав Стефановић… О књигама ових аутора, који су читали изводе из својих дела, говорили су Живорад Недељковић, главни и одговорни уредник издавачке делатности краљевачке библиотеке и уредници Дејан Алексић и Ана Гвозденовић.
Представљена је и књига Моша Одаловића Жича пчелино чедо, заједничко издање краљевачке библиотеке и манастира Жиче. Осим аутора, о њој је говорила уредница Гордана Тимотијевић.
– Како да не будем поносна на оно што смо у овој области урадили. Није лако обезбедити средства, омогућити да све оно што наши уредници науме буде остварено. Ипак, после оваквих промоција и похвала, сву муку заборавим и истински се радујем – каже Драгана Типсаревић, управница Народне библиотеке Стефан Првовенчани.
26. јануар 2010.