ВестиПовеља

Јефимијин вез, престижна песничка награда коју додељује Културно-просветна заједница општине Трстеник, уручена је, крајем минуле недеље, Живораду Недељковићу, главном и одговорном уреднику издавачке делатности Народне библиотеке Стефан Првовенчани. Жири трстеничке манифестације Јефимијини дани одлучио је да награду додели Недељковићевој песничкој књизи Овај свет, овенчану и наградом Меша Селимовић. Примајући ово признање у порти манастира Љубостиње, Недељковић је, између осталог, рекао:

А поезија и шест векова после Јефимије, јесте молитва: читавог живота молитвено се обраћамо Творцу. Неретко и онима, који су присвојили право да управљају нашим животима, а тиме и нашим молитвама. Не само у временима колективног страдања, а мало која времена то на овим просторима нису,  поезија је и тужење за оним што смо изгубили а што, ипак, не престаје да буде наше, јер се са губитком не можемо помирити.

Ипак, у сваком животу, ма какав он био, претеже оно што треба хвалити. Примајући признање додељено мојој књизи, знам да га тек морам заслужити, служећи са истом вером поезији, том дару над даровима.

15. јун 2010.