ВестиПовеља

Место печата назив је књиге песама посвећених Краљеву која је управо изашла из штампарских машина, са издавачким знаком Народне библиотеке Стефан Првовенчани. Реч је о песничким остварењима чији су аутори живели или живе у граду на Ибру. У овој јединственој књизи заступљено је тридесетак аутора који су песничку и књижевну афирмацију стекли у нашој средини, почев од најстаријих, Василија Милојевића, Радомира Продановића, Казимира Висковића…до  најмлађег, Александра Марића. 

У овој збирци налазе се и стихови почивших песника Богдана Мрвоша, Драган Илића Нишког, Рајка Кнежевића…Многи од заступљених аутора оставили су дубок траг у српској поезији, као што су Драгиња Урошевић,  Милутин Петровић, Живорад Недељковић, Дејан Алексић…Аутори су своје песме „пропратили“ одговарајућим коментарима..

Не сугеришемо да се ради о антологијском избору, али нам се чини да се зборник може и тако означити. Рекли бисмо да су и пропратни текстови равноправни са песмама и да их достојно ситуирају. Указали смо на опусе заборављених песника. И одужили макар део дуга према њима. Остаје да верујемо да ће нека улица или установа понети име некога од њих. Потврђује се, ето, да Краљево има књижевну традицију. Да данас има, а о томе се у Србији и изван ње зна, вредну и виталну књижевну сцену – записао је уредник Живорад Недељковић.

 

30. септембар 2010.