Винске песме “ориле су се“ синоћ на трећем спрату краљевачке библиотеке. Казивали су их и певали учесници књижевно-музичког програма посвећеног “Антологији боемске поезије“, у издању београдског “Интерпреса“. Њен састављач Ратко Чолаковић, дугогодишњи руководилац библиотеке у Старој Пазови, говорио је о “винским“ песмама Змаја, Јакшића, Диса, Шантића…закључивши да је ова врста поезије у “одумирању“ јер се савремени песници њоме не баве. “Боемска поезија не настаје у кафићима и Интернет клубовима, већ у задимљеним кафанама и уз тамбураше, а тога више нема,“ оцењује Чолаковић.

Власник и директор “Интерпреса, песник Мирко Мркић Острошки, поклонио је краљевачкој библиотеци вредне књиге, а организована је и продајна изложба “Интерпресових“ књига. Сав приход намењен је санацији штете на библиотечкој згради.

Глумац Миле Недељковић, песник Драгомир Ћулафић и музичар Слободан Јелић говорили су и певали чувене “винске“ песме, као што су “Кад се сетим, мила душо“, “Ноћас нису сјале“, Кад ми пишеш, мила мати“… “Мелем за душу“, прокоментарисао је један посетилац.

24. март 2011.