ВестиПовеља

Народна библиотека “Стефан Првовенчани“ из Краљева објавила је до сада три књиге песама најстаријег европског књижевника, Француза Филипа Жакотеа, рођеног 1925. године у швајцарског граду Мудону. Реч је о књигама песама “Кукувија/Неук“, “У зимској светлости/Мисли под облацима“ и “Лахори/Предели са одсутним фигурама“, све три у преводу песника Дејана Илића. Јуче је у Француском културном центру у Београду приређен програм  поводом књига Филипа Жакотеа са издавачким знаком краљевачке библиотеке. Пред великим бројем посетилаца, међу којима су се налазили и студенти романистике у нашем главном граду, говорили су Жан Лик Гоестер из Француског института у Београду, Драгана Типсаревић, директорица краљевачке библиотеке, преводилац Дејан Илић и главни и одговорни уредник краљевачког издавача Дејан Алексић.

Господин Гоестер изразио је задовољство и захвалност краљевачкој библиотеци која на више успешних начина шири француску културу и књижевност у Србији и изразио жељу и наду да ће сарадња бити настављена.

Драгана Типсаревић се захвалила Француском институту и француском Министарству културе који су помогли објављивање Жакотеових дела и наговестила могућност и планове за будућу сарадњу, нагласивши да се мостови пријатељства најбрже и најлакше праве од – књига.

27. април 2012.