Вести

Народна библиотека “Стефан Првовенчани“ претворена је у градилиште. Средином јула у њу су се уселили грађевински радници који обављају послове на уградњи лифтовског постројења. Реч је о сложеним и обимним радовима, па је Библиотека била принуђена да привремено обустави рад с бројним корисницима. Предвиђено је да послови буду завршени 17. септембра. Укупна вредност радова износи око 5,4 милиона динара.

– Из градског буџета обезбеђен је новац за лифтовско постројење, купљено, иначе, од нишког “Eлеватора“, и грађевинске радове, док је Министарство културе издвојило новац за пројектну документацију.

Радове изводи краљевачки “Техномаг д.о.о.“ Библиотека мора бити доступна свима, не само младима и здравима, већ и старима, болеснима и инвалидима. Кад ово урадимо, наша Библиотека практично неће имати прага и биће доступна свим нашим суграђанима. Носивост лифта је 630 килограма, односно шест особа – истиче Драгана Типсаревић, директорица Библиотеке.

Краљевачки библиотекари користе ову прилику да обаве важне библиотечке послове као што је припрема за аутоматизацију задуживања, дигитализацију, организовање предстојећег Жичког духовног сабора. Ипак, највише их радује чињеница да ће њихова кућа ускоро бити “надохват руке“ и онима који до сада нису могли даље од приземља.

30. јул 2012.