Вести

У оквиру свог новог серијала “Водич кроз наша села“, краљевачка библиотека представила је синоћ село Гледић. Поводом овом представљању јесте, заправо, монографија села, чији је аутор Вера Плазинић. Она је, у свом обраћању, рекла да село Гледић има богату историјску прошлост, али да је све сиромашније са становништвом и “живим“ домаћинствима. О значају овог посла говорила је библиотекарка Емилија Димовска, нагласивши да већина насељених места у краљевачком крају није монографски обрађена, што је случај и са самим градом Краљевом.

Старешина краљевачке Цркве Свете Тројице, Јован Ђорем, дугогодишњи гледићки парох, нагласио је да је “Гледић мало село, али велико по части, вери и прегалаштву својих житеља“, док се историчар Милан Матијевић осврнуо на бављење Гледићана производњом дрвне грађе. Драгана Вељовић, власница гледићке фирме “Ракија из Ракије“, говорила је о могућностима овог краја у производњи најчувенијег српског алкохола – ракије и њеног пласмана на српско тржиште.

– Најчешће кажемо да је Србија сељачка земља. Поразни су подаци који говоре да у око 1.200 српских села нико не живи, да је празно око 40.000 кућа, да је четвртина пољопривредника старија од 60 година, да у 200 села преко 20 година нико није рођен…Овим серијалом желимо да се, на свој начин, нађемо при руци сељацима, јер, како је говорио Вук Караџић, “нека свако ради ваљано свој посао и народ неће пропасти“ – истакла је Драгана Типсаревић, директорица краљевачке библиотеке.

Присутни су могли да виде и документарни филм о селу Гледићу, аутора Милана Пантовића, у продукцији Телевизије Краљево.

 

5. март. 2013.