Вести

“Дужност православних патријараха и епископа јесте да негују духовне везе, јединство и братство у Христу са својим духовним сродницима свуда по свету. Тако се негује блискост и учвршћује наша вера и Црква“, рекао је викарни епископ (ремезијански) Његове светости патријарха српског Иринија, Андреј (Ћилерџић), на почетку свог излагања, приликом синоћњег гостовања у краљевачкој библиотеци. Овај изузетни и поштовани духовник СПЦ, познавалац девет језика, црквени дипломата… говорио је, пред великим бројем посетилаца, о канонској посети патријарха Иринеја Александријској патријаршији.

“Свет највише страда због нејединства међу људима“, наставио је владика Андреј и додао да  “Православна Црква, по Христовој заповести, има посебну одговорност и обавезу да негује братске односе међу духовницима и верницима. Одмах по ступању на трон Светог Саве, патријарх српски Иринеј посетио је Цариградску, а затим, за нашу Цркву и веру веома важну, Александријску патријаршију која духовно бди над читавом Африком…“

Александријску патријаршију основао је Свети Марко, апостол и један од четворице јеванђелиста. Многи православни подвижници, као што су Свети Јован Златоуст, Свети Василије Велики, Свети Антоније Велики…деловали су на овом простору и својим примером устоличавали православну веру и Цркву.

Посетом Египту, учвршћене су везе између СПЦ и Александријске патријаршије.

   
 12. март 2013.