Вести

Светски дан поезије, 21. март, послужио је нашој библиотеци као датум када је и формално отпочела одраније планирана сарадња са Народном и националном библиотеком Републике Српске. Дводневна радна посета делегације наше библиотеке, коју су чинили директорка Драгана Типсаревић, главни и одговорни уредник Издавачке делатности Дејан Алексић и секретар редакције Верослав Стефановић, била је прилика да се Бањалучанима представимо низом програма стручног и књижевно-стваралачког караткера.

Првог дана сусрета представили смо Издавачку делатност Повеља. После уводне поздравне речи двеју директорки Љиљe Петровић-Зечић и Драгане Типсаревић, Дејан Алексић је говорио о часопису Повеља, песничкој библиотеци Поезија, данас и издавачком концепту и плановима. Наглашен је значај наше продукције, а посебно песничких књига, у контексту српског књижевног живота. У програму су, читајући своје стихове, учествовали и бањалучки ствараоци који су аутори Повеље – Ранко Павловић, Предраг Бјелошевић и Бранимир Кршић. Истовремено, посетиоци су могли и да погледају изложбу наших издања. Део бројне публике чинили су и истакнути представници културног и јавног живота, а од посебног значаја било је присуство главног конзула Републике Србије у Бањалуци, господина Владимира Николића, који је изразио подршку оваквом виду сарадње, наглашавајући своју спремност да унапреди прилике у вези са културном разменом између Србије и Републике Српске. Крај програма, праћеног великим интересовањем бањалучких медија, обележило је свечано потписивање Споразума о сарадњи између две библиотеке.

Сутрадан је, у Дјечијој библиотеци ,,Борик“ сусрет са ученицима основних школа имао књижевни стваралац за децу Дејан Алексић. Пред неколико десетина бањалучких основаца, Алексић је читао своје стихове и говорио о српској књижевности за децу, старајући се да сам програм буде интерактивне природе.

У подне другог дана посете, директорка НБ ,,Стефан Првовенчани“ Драгана Типсаревић представила је бањалучким библиотекарима најзначајнија постигнућа у области стручног рада наше библиотеке. Ова презентација је, према речима домаћина, имала велики значај и отворила бројна питања у вези са разменом стручних искустава у области библиотечке праксе.

 

Посетом Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске и потписивањем Споразума о сарадњи, отворена је још једна важна смерница дугогодишњих настојања наше библиотеке да свој рад унапређује и кроз овакве видове партнерства. Студијска посета била је вишеструко корисна, а гостопримство ће свакако бити узвраћено, па ускоро очекујемо бањалучке библиотекаре у Краљеву.

 
25. март 2013.