Вести

Поводом 131. годишњице Имендана Краљева, синоћ је у Народној библиотеци “Стефан Првовенчани“ промовисан и представљен сајт Завичајног одељења www.kraljevcani.rs . Како је бројним новинарским екипама и сарадницима Завичајног одељења објаснила библиотекарка Емилија Димовска, реч је “о крају и почетку великог посла дигитализације завичајне грађе, како би она постала on-line доступна свуда у свету, 24 сата дневно, свих седам дана…“

– Ко год посети овај сајт моћи ће да сазна оно што га занима о Краљеву, околним местима, људима и догађајима са нашег подручја. Потребно је да се определи за неку од понуђених области, укуца кључну реч и где год се у свету налази, добиће тражену информацију. Дигитализацију завичајне грађе започели смо 2006. године и до сада имамо 615 гига бајта скениране грађе. Очекује нас велики посао да све то буде доступно и видљиво на Интернету – рекла је Емилија Димовска.

Аутори овог сајта су Биљана Ђокић и Милош Петковић, а за обиље скениране грађе захвални смо младићима који су цивилно служили војни рок у нашој библиотеци.

19. април 2013.