Вести

Велики рат је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку 20. века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства…“ записао је проф. др Александар Јерков о књизи “Велики рат“ Александра Гаталице који је представљен пред бројном краљевачком читалачком публиком. О роману који је овенчан најугледнијим домаћим књижевним наградама и који је сваких седам дана доштампаван, његов уредник, Александар Јерков, каже да је “савладао све тривијалности средине у којој је настао“, а његова читаност говори “колико је Србија желела да се појави овакво штиво о Првом светском рату јер је књижевност боља од историје…“

– Овај роман представља и културолошку релаксацију обмане да смо највећи, најхрабрији и најбољи, а да ипак своју историју не заборавимо…Патња и бол немају границу. Кроз њих су прошли сви учесници рата. Пишући и о болу поражених, Гаталица је направио корак ка себи у лику другога и нас тако представио као средину која није затворена у себе…- каже Јерков.

Аутор “Великог рата“, Александар Гаталица, изражавајући задовољство што гостује у “најкњижевнијој српској средини“, напомиње да је његов роман “чедо српске књижевности“.

– У књижевности нико није сам, па ни мој роман није настао на пучини, ни на пустој хриди. Користио сам обилато књижевно наслеђе. Многи моји претходници намучили су се да бих ја постао писац, а ја се мучим да би мојим путем кренуо неки двадесетогодишњак. Верујем у књижевност у којој се писац мучи, а читалац ужива.

26. април 2013.