ВестиПовеља

Песнику Александру Марићу уручена је у краљевачкој библиотеци Годишња награда Књижевног клуба која се већ дванаест година додељује из донације др Хранислава Милошевића. Марићу је награда припала за песнички рукопис “Обручавање светлости“. Уручујући награду, донатор др Хранислав Милошевић је нагласио да ће Марића књига добити заслужено место у књижевности која се ствара у Краљеву, “центру српске писане речи“.

– Књига која је пред вама у ствари је потрага за очинством, трагање за очинством тела и зато је посвећена мом деди Драгиши, преко кога ми Марићи вучемо порекло још од Адама и Еве и имамо све особине човечанске, али и завете. Друго очинство је оно које симболизује духовно опредељење које такође држимо, које је у овом случају везано за Хиландар и то у опису тренутка када гори ова наша последња одступница, збег наш. У драми очинства Симеоновог и синовства Савиног које је обележило целу српску историју. И на крају потрага за очинством у поезији…речи су награђеног песника.

О награђеном рукопису говорио је песник Милоје Радовић, председник жирија Књижевног клуба. Марићеве стихове казивао је глумац Драган Пешић.

28. јануар 2014.