ВестиПовеља

Нишки културни центар обелоданио је да је угледна песничка награда “Бранко Миљковић“ припала Дејану Илићу за књигу “Катастар“, у издању Народне библиотеке “Стефан Првовенчани“ из Краљева. У својој одлуци жири наглашава да је “књига Катастар урађена попут мапе вредносно и емоционално различитих простора: од повлашћених места жеље, преко транзитних слика, до призора егзистенционалне зебње… Оно што књигу чини изузетним, истовремено комуникативним и мисаоно узбудљивим делом, јесте суптилна (ауто)иронија у преиспитивању слободе индивидуе и њене везаности за непосредно окружење, бритке медитације о (не)могућностима седелачког и номадског живота… 

Са песником и преводиоцем Дејаном Илићем краљевачка библиотека има вишегодишњу плодну сарадњу. Осим “Катастра“, објавили смо и Илићеве књиге песама “Из викенда“, “Кварт“ и “Линије бега“. Илић је превео, а ми објавили, књиге песама Фабиа Пустерле, Филипа Жакотеа, антологију нових италијанских песника “Тело и поглед“… за песничке и преведене књиге припале су му награде “Ђура Јакшић“ и “Милош Н. Ђурић“.

С поносом наглашавамо да је до сада седам књига са издавачким знаком краљевачке библиотеке награђено “Бранком Миљковићем“.

30. април 2014.