Вести

Синоћ је у краљевачкој библиотеци представљен Истраживачки центар “Петница“, водећа европска институција те врсте, кроз коју је до сада прошло преко 50 хиљада младих и жељних нових научних сазнања. О “Петници“, начину рада и достигнућима, говорио је њен директор Вигор Мајић, нагласивши да је овде до сада одржано преко три хиљаде семинара, курсева, кампова и да су “петничари“ данас наши водећи научници.

– Окупљамо младе људе, искључиво оне које занима наука. У “Петници“ нема оцењивања, нема диплома, награда, такмичења…али има пуно захтевног и напорног рада. Имамо тзв. спирални програм за основце, средњошколце, студенте, професоре…Годишње код нас борави око хиљаду ученика који су спремни и вољни да раде и изван школе како би продубили своја знања из домена природних и друштвених наука. Кренули смо скромно 1982. године у старој згради петничке основне школе, а данас располажемо с великим и савременим простором и, рекао бих, идеалним условима за рад – каже Вигор Мајић.

Мајић је нагласио да Истраживачки центар “Петница“ чува своју самосталност и самосвојност и да ту током лета долазе млади из читавог региона. “Петница“ је одликована Сретењским орденом за унапређивање науке и образиовања, а 2012. године радила је под покровитељством Унеска.

4. јун 2014.