Вести

Катастрофалне поплаве које су средином минулог месеца задесиле Србију и читав регион, нису мимоишле ни Краљево. Највише су страдала села на обалама Западне Мораве – Грдица, Адрани, Опланићи…Бујичне воде нанеле су огромну штету и селима подно Гледићких планина као што су Годачица, Раваница, Гледић… Осим што је ова природна непогода мештанима угрожених села уништила имовину, свакако је, самим тим, утицала и на њихово здравствнео стање. Овакви “катастрофични“ догађаји код погођених најчешће изазивају психичку кризу, трауме и стрес. Како им помоћи и како да их угрожени најлакше и најбрже преброде, било је речи на синоћној трибини у у нашој библиотеци коју смо организовали у сарадњи са УГ “Раскршеће“. На ову тему говорила је психијатар, проф. др Драгана Игњатовић Ристић с крагујевачког Медицинског факултета.

– Постоје психичка стања која превазилазе људско искуство и преламају се на појединцу. Она су веома често изазвана природним непогодама, нарочито поплавама. Последице ће бити знатно мање уколико будемо и физички уз те људе јер ништа не исцељује тако добро и ефикасно као реч подршке и утехе…Код одраслих у оваквим приликама јавља се анксиозност и депресија…код деце муцање и мокрење у кревету. Сви им можемо и морамо помоћи, а, понављам, најделотворнија помоћ је бити са њима и уз њих – рекла је Драгана Игњатовић Ристић.

Психолог Петар Јекнић најавио је да ће УГ “Раскрше“ оформити тим психолога који ће обилазити поплављена подручја и на тај начин пружити помоћ угроженима.

6. јун 2014.