Вести

Нови број (21-22) часописа “Људи говоре“ који излази у канадском граду Торонто, представљен је у краљевачкој библиотеци. Знатан део садржаја најновијег броја посвећен је краљевачком сликару и песнику Милану Ђокићу и то је био повод гостовања дела редакције у Краљеву. О овом, можда најпознатијем нашем књижевном гласилу у дијаспори, говорио је главни и одговорни уредник Радомир Батуран.

– Ја сам четврти уредник часописа, а пре мене уређивали су га Предраг Драгић Кијук, Небојша Ружић са Кембриџа и Жељко Тодоровић са Новог Зеланда. Следећи уредник је београдски професор Мило Ломпар. Милана Ђокића су за објављивање у овом обиму препоручила његова дела – рекао је Батуран.

О Милану Ђокићу говорио је песник Александар Марић, истакавши да је “овај сликар, песник и есејиста интелектуалац широког спектра интересовања, човек дубоких осећања и сјајне имагинације…“

– Свако ко се сусрео са овим човеком морао је осетити нешто од древности и исконске човечности. Места стварања његове уметности, његов атеље, библиотека, радна соба… остворена су непрестано за посетиоце свих генерација и интересовања. Под кровом овог уметника многи су у тешком часу могли склонити главу и добити  неопходну утеху – рекао је Александар Марић.

14. јун 2014.