Вести

Поводом Дана Политике, најстаријег и најугледнијег дневног листа на Балкану, данас су у Београду уручене награде Политикиног забавника за најбоље књижевно дело за младе у протеклој години. Ово ласкаво признање припало је Симеону Маринковићу за “Стилске игре“ и (други пут) Дејану Алексићу, главном и одговорном уреднику издавачке делатности краљевачке библиотеке, за дечји роман “Ципелa на крају света“.

– Ове две књиге – каже се у саопштењу жирија – као међусобно различите, а једнако иновативне и поучне, нека су врста заједничког крова овогодишње књижевне продукције за децу. Обе, свака на свој начин, носе дамар света у коме живимо. Једна је (Маринковићева) прави приручник стварања и жанровског истраживања, док друга (Алексићева) плени занесеним надахнућем и богатством језика…

Алексић, један од најистакнутијих млађих представника српске песничке сцене, за досадашње стваралаштво награђиван је најпрестижнијим књижевним наградама као што су “Змајева“, “Меша Селимовић“, “Бранко Миљковић“, “Бранко Ћопић“… Подједнако је плодан аутор и литературе за децу. Поред песничких и драмских, аутор је десетак књига за децу које су му донеле све значајне награде у тој области.

23. јануар 2015.