Вести

Велики број најуспешнијих ученика завршних разреда краљевачких средњих школа окупио се у нашој библиотеци да сазна како да стигну до тзв. МЕКС стипендије Владе Јапана. За њих могу конкурисати како они који намеравају да започну студије, тако и постдипломци. Уз видео презентацију, о овој могућности младим Краљевчанима говорио је некадашњи стипендиста Слободан Јајић, запослен у Одељењу за медије и културу Амбасаде Јапана у Београду. Јајић је средњошколским матурантима објаснио да се ради о веома повољним стипендијама за студирање у Земљи излазећег сунаца, да студије трају четири године и да се година дана мора провести у учењу јапанског језика.

Конкурси за ове стипендије започињу већ у априлу. Они који нису присуствовали овој презентацији, више информација могу сазнати путем мејла culture@s1.mofa.go.jp или slobodan.jajic@s1.mofa.go.jp.

Краљевачка библиотека, иначе, има веома плодну сарадњу с јапанском Амбасадом. Наш гост је био и јапански амбасадор Цунозаки, док нас је у два наврата посетио Јуићиро Омори, јапански аташе за културу. Наш часопис “Повеља“ је у додатку “Препоручено“ недавно објавио “Јапанску кратку причу“, а јапанска Амбасада нам је и овога пута обезбедили вредне књиге.

13. фебруар 2015.