Вести

Путописна књига “Долина српских краљева“ Милисава Савића представљена је синоћ у краљевачкој библиотеци. Познати прозаиста током 2013. године ходочастио је православне богомоље на подручју тзв. Долине векова, од манастира Жиче до Сопоћана, разасуте по обронцима Голије, Копаоника, Рогозне, Радочела, на обалама Ибра, Моравице, Рашке, Студенице… Тако је настало 66 записа о грађевинама из времена када је Србија била на врхунце војне, дипломатске и државне моћи, духовно утемељена и богата.

– Долину Ибра и Рашке, иначе, зову долином српских краљева и архиепископа. С правом. Ту се, у срцу старе српске државе, налазе најзначајније задужбине српских краљева и на десетине мањих манастира и цркава. Та долина представља и митску земљу. Сва позната места у њој су на неки начин епска, а то значи места из песме и приче. На жалост, то је данас земља старих људи, опустелих села, запуштених богомоља. Заборав на сваком кораку – каже писац Милисав Савић.

О књизи је говорио и Милојко Милићевић, њен технички уредник који је нагласио да се Савић и овде показује као писац који свако ново делу ствара у “новом приповедачком кључу“. Глумац Драган Пешић читао је текстове из књиге, док су у музичком делу програма учествовали ученици Музичке школе и Лука Косановић, солиста на кавалу.

19. фебруар 2015.