Вести

Поводом предстојећег тениског меча Дејвис купа између репрезентација Србије и Хрватске, у краљевачкој библиотеци одржан је програм Радуј се тенису, наши на сцени су, о почецима тениске игре у нашем граду и садашњем стању у “белом спорту“. Новинар “Политике“ Мирољуб Дугалић, аутор више текстова на ову тему, посведочио је да је тениска игра у Краљеву заживела крајем двадесетих година прошлог века.

– Тада је у Краљеву отворена Фабрика авиона “Бреге“ којом су управљали француски стручњаци. Они су, заправо, “донели“ ову игру у град на Ибру. У близини фабричког круга направљено је два тениска игралишта, а краљевачка господа брзо је прихватила овај спорт. Касније, тениски терени изграђени су где се данас налази рукометно игралиште у Доситејевој и железничка ложионица… Тенис су и тада играле жене, обучене у беле сукње, с белим “Батиним“ патикама на ногама…Тенис је дошао у Краљеву с једном великом и значајном фабриком, било би добро да се после овог великом спортског догађаја у Краљеву изгради нека нова фабрика – закључио је Дугалић.

О оснивању Тениског клуба у Краљеву говорио је Љубинко Нешовић, један од оснивача и његових најстаријих чланова. Он је нагласио да је Клуб оформљен 1985. године, да је био организатор више државних првенстава и освајач значајних признања. Највећи успех, подвачи Нешовић, осварио је Краљевчанин Лука Илић који се налази на тзв. АТП листи.

Тениски тренер Ненад Вукићевић говорио је о Дејвис купу, тениској игри, младим играчима, а међу учесницима програма били су и његови пулени, млади тенисери Алекса Коларевић и Алекса Ђерковић.

28. фебруар 2015.